понеделник, 21 ноември 2011 г.

Suzuki се развежда с VAG


След като се разбра, че Volkswagen придобива 10% от Suzuki , Японците започват изкупуването на акциите си. Suzuki Motor обяви, че слага край на съюза си с Volkswagen и иска германският производител да продаде дяла си обратно на японския концерн до ноември 2012г. Ако това не стане, Suzuki ще се обърне към Арбитражен съд.
В момента Volkswagen разполага с 19.89 % от акциите на японския концерн. Suzuki пък има 1.5 % от акциите на VAG.
Миналата седмица се разбра, че Suzuki прекратява партньорството си с VW - това стана ясно след изявление на председателят на борда на директорите и изпълнителен директор на гиганта Осаму Сузуки. - Разочарован съм, че трябваше да взимаме това решение, но действията на VW не ни оставиха избор".
Както знаем споразумението между двата гиганта бе сключено през декември 2009 г. Тогава те се договориха да си сътрудничат по технологии за електрически и хибридни автомобили, като Suzuki трябваше да помогне на VW да пробие на пазара в Индия.
Разривът между двете компании излезе на бял свят миналия месец, когато VW обвини Suzuki, че спъва сътрудничеството, като се е договорила да купи дизелови двигатели от Fiat. Въпреки това германците обявиха, че "все още смятат Suzuki за атрактивна инвестиция", но японците веднага поискаха "развод".

Няма коментари:

Публикуване на коментар