събота, 24 февруари 2024 г.

Renault 5 E-Tech ще бъде представен в Женева

 Тринадесет години след като за първи път се появиха индикации за възраждането на Renault R5, това се случва. Преди броени минути във френските медии се появиха първите официални снимки на новото Renault 5, което бе представено като концепция преди три години. Официалната премиера на модела пред публика ще се състои по време на автосалона в Женева, който ще стартира след броени часове. 

От това което виждаме на първите снимки на модела става ясно, че дизайна от концепцията е пренесен в серийната версия почти без промяна. Разбира се, забелязват се някои съществени разлики свързани с изискванията които един сериен модел трябва да покрие за да получи своят сертификат за масова употреба. Според информацията новото Renault 5 E-Tech ще замени Renault Zoe и ще се предлага само като модел с нулеви емисии. Благодарение на новата платформа наречена AmpR Small с централно разположена батерия в пода, новият модел обещава значително по-добра мобилност и повишена твърдост на купето, което ще бъде налично само във версия с 5 врати. 
Според информацията с която разполагаме в момента, за задвижване Renault 5 E-Tech ще се предлага във версии на мощност от 135 и 150 к.с., а тяговите батерии на борда ще са с капацитет от 40 и 52 кВтч. Обещаната автономия е между 310 и 400 км., което е напълно достатъчно за един градски ориентиран модел. За съжаление зелената мобилност все още изисква значителни инвестиции от страна на бъдещите собственици, които ще трябва да се разделят с минимум 25 000 евро за да притежават модерната класика. 

Интериора предлага приятна атмосфера с заемки от оригиналното Renault 5 което, бе представено преди 52 години. Разбира се на борда присъстват модерни технологии, като пред водача място намира цифров панел с два дисплея съответно за инструменталният панел и инфо-развлекателната система. Не липсват пиано лак елементи, а двуцветната тапицерия с цветни шевове налага винтидж стил, което ще бъде добре прието от клиентите. 

Съвсем скоро очакваме да станат достъпни още детайли и снимки на Renault 5 E-Tech, които ще бъдат добавени своевременно към този пост. Трябва да припомним, че до края на лятото ще видим и спортната версия на модела наречена Alpine - A290_B, а следващата година ще станем свидетели на възраждането на друг култов модел за марката - Renault 4 с дизайн инспириран от концепцията Renault 4Ever Trophy

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Според официалната информация, новото Renault 5 ще се задвижва от електромотор с мощност 95, 122 и 150 к.с. и батерии с капацитет от 40 и 52 кВтч., които ще могат да се зареждат чрез бързозарядна станция от 15 до 80% за 30 минути. Интересен детайл е решението за интегриране на цифров панел върху предния капак, който има функцията да показва състоянието на заряд в батерията когато автомобилът е включен към зарядната станция. Общото тегло на базовата версия възлиза на 1350 кг., а обещаната автономия е в рамките на 300 - 400 км. в зависимост от модификацията. При всички случаи максималната скорост е ограничена на 150 км/ч. 

Интериорът е оборудван със 7 или 10.1-инчов цифров инструментален панел в комбинация с 10.1-инчов тъчскрийн за инфо-развлекателната система захранвана от Google. Наличните асистенти на борда подпомагащи шофирането доставят възможност за автномно шофиране от 2-ро ниво. Багажното пространство предоставя място с обем от 326 литра, а мястото за дребни предмети в интериора достига 19 литра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар