неделя, 29 март 2020 г.

История: Volkswagen Tramsporter навършва 70 години

Тази година Volkswagen Transporter, чества своята 70 годишнина. Товарният модел е представен официално през 1950 година и е втория автомобил представен с емблемите на VW. Базиран на VW Beatle, Transporter споделя същата механика и бързо набира популярност, която му донася и прякора - Microbus. До днес концерна е продал над 12млн. екземпляра от товарното си семейство, което включва шест поколения. 
Първото поколение - Т1, известно още като Type2 става факт благодарение на тогавашния директор на VW - Heinrich Nordhoff. Фен на новооткритият аеродинамичен тунел, роденият през 1899 година инженер настоява товарният модел да бъде подложен на аеродинамични изследвания. Първите екземпляри притежават коефициент на челно въздушно съпротивление от Сх-0.75, но благодарение на новаторската технология, крайният резултат на производственият модел е сведен до 0.44. Произвеждан до 1967 година в Германия и до 1975 година в Бразилия, първото поколение на модела се предлага с агрегати, чиито работен обем варира от 1.1 до 1.6 литра. Предлаган в най-различни модификации - Т1, намира множество почитатели не само сред търговците и собствениците на малък бизнес. Хипи вълната в САЩ, допълнително подсилва интереса към него и го издига в култ сред младежкото движение в цял свят. 
Второто поколение на модела е типичен пример за това, как един успешен модел може да стане още по-успешен. Доказателство за това е факта, че VW Т2 е представен през 1969 година, а неговото производство се осъществява точно 56 години, като последната серия на модела - Volkswagen Kombi Last Edition слиза от поточните линии в Бразилия, през 2013 година. Реално обаче втората версия използва същата платформа от своя предшественик, като са направени някои конструктивни промени в каросерията, електрониката и окачването. Двигателите остават с въздушно охлаждане, но техният работен обем е увеличен. VW T2 се предлага с 4-цилиндрови боксери с обем от 1.6, 1.7, 1.8 и 2.0 литра, чиято мощност достига 70к.с., куплирани с 3-степенна, механична трансмисия. Интереса към модела в САЩ, кара инженерите да предложат и модификация с автоматична трансмисия. Правят се дори и тестови прототипи със задвижване на четирите колела, но те така и не стигат до серийно производство. 
През 1979 година, второто поколение е заменено от Vollkswagen Т3. Той е построен върху изцяло нова платформа, а размерите му нарастват значително спрямо тези на предходните поколения. Конструктивно обаче новата версия не е променена значително и разполага със задно разположени агрегати с въздушно охлаждане (по-късно заменени с водно). Именно факта, че двигателният отсек е разположен в задната част, моделът започва да губи пазарни позиции спрямо своите конкуренти поради ограниченият си товарен обем и нефункционалното товарно пространство. Въпреки това моделът се произвежда до 1992 година, а в заводите на компанията в Южна Африка, до 2002 година, където се предлага и версии с 2.3, 2.5 и 2.6 литрови, 5-цилиндрови агрегати от Audi. Моторната гама на VW T3, официално включва бензинови агрегати с работен обем от 1.6 до 2.6 литра, като за първи път са налични и дизелови версии с 4-цилиндров, редови мотор с работен обем от 1.6 и 1.7 литра и водно охлаждане. Трансмисиите са 4 и 5-степенни механични или 3-степенна, автоматична, а задвижването се осъществява посредством задните или четирите колела. 
През 1990 година, немската компания представя съвсем нов модел - Т4, който предлага изцяло нова философия с напречно разположен агрегат в предната част. Тази концепция всъщност е разработена още през 70-те години, но по неясни причини, не бе приложена в третото поколение на модела. Така Т4, се превръща в пионер по отношение на товарните модели на марката, който предлага  прекрасна функционалност, разточителен товарен обем и комфорт на возене сравним с тези на леките автомобили. Концепцията с предно разположен двигател предлага възможност за създаването на множество вариации на кабината, дължина на междуосието и дори самоходни платформи, които могат да намерят приложение в най-различни сектори. Моторната гама е модерна с 4 и 5-цилиндрови, бензин и дизелови агрегати с работен обем от между 1.9 и 2.5 литра, а след фейслифта през 1996 година под капака място намира и VR6-цилиндров, 2.8 литров агрегат във версии на мощност от 140 и 150к.с. Трансмисиите предлагани в моделното семейство са ръчни или автоматични, а задвижването се осъществява посредством предните или четирите колела посредством вискосъединител. 
Петото поколение на Transporter, прави своята премиера през 2003-та година и реално се прави  до днес, тъй като следващото поколение - Т6 е тясно свързано с него и се явява, като обстоен фейслифт на Т5. Volkswagen - T5 , запазва концепцията на предходния модел, но е с увеличени габарити. Новата платформа обаче позволява на модела да запази относително леко тегло за този клас, но въпреки това в САЩ, той е класифициран като Light Truck, което го облага с допълнителни данъци, а това води до значително покачване на цената. Предлаган в над 100 конфигурации, комерсиалният модел се радва на добър прием в останалата част на света. Моторната гама включва бензиновите 4 и 6-цилиндрови, агрегати с работен обем от 2.0 и 3.2 литра, както и 4 и 5-цилиндровите дизели с обем от 1.9, 2.0 и 2.5 литра. Механичните трансмисии са с 5 и 6 предавки, а за тези които предпочитат двата педала се предлага 6-степенна, автоматична или 7-степенната, двудискова трансмисия. Задвижването на четирите колела продължава да бъде част от допълнителното оборудване. 
Представен като изцяло нов модел през 2015 година светът се запознава с Volkswagen T6. Със стилен дизайн, великолепна изработка и богато оборудване моделът продължава да бъде един от най-добрите в своя клас. Миналата година, бе представен обновеният Volkswagen T6, който разполага с променен дизайн и изцяло нов високотехнологичен интериор. Механичната рейка е заменена с електрически усилвател, а моторната гама включва модернизирана версия на 2.0 литровия, турбо дизел, който се предлага във версии на мощност от: 90, 110, 150 и 196к.с. Бензиновите версии отпаднаха от портфолиото на модела, но за пръв път в гамата виждаме и изцяло електрическа модификация, разработена от ABT, чиято автономия обаче не е от най-добрите и в реални условия е далеч от обещаният 400км. пробег  с едно зареждане. 
Най-вероятно следващото поколение, което се очаква през 2022 година ще бъде построено върху преработената MQB платформа, като се очаква габаритите да бъдат редуцирани, а общото тегло намалено. 











































Няма коментари:

Публикуване на коментар