събота, 31 декември 2022 г.

Какво видяхме през 2022 година?

 Няма да излъжем, ако кажем, че през 2022 година почти половината от премиерите състояли се в световен мащаб, бяха китайски такива, които карат всички останали да се съобразяват със стандартите които поставят на местния и в момента най-големият пазар. Това за добро или зло,  промени облика на автомобилите и всички производители, които искат да са актуални и търсени от китайските клиенти трябва да се съобразяват с вкусовете на китайците, до колкото ги има. Както можете и да предположите повечето от представените нови модели са в категорията SUV, а благодарение на китайците седанът като тип превозно средство продължава да съществува, а един умиращ в Европа и дори в Северна Америка клас, този на MPV моделите изживява своя ренесанс в Китай. 

Пандемията и безсмислените локдауни, дадоха лостов механизъм на китайските производители с помощта на който постепенно надделяват над своите конкуренти в лицето на западните марки, които имат производствени мощности в страната. И до ден днешен в страната се обявяват пълни локдауни в райони в които се намират заводи на западни марки, като VW, Buick, BMW и Audi. Дори се стигна до там, че Jeep, който е един от първоходците в производството на автомобили на местна почва обяви фалит и затвори всички свои фабрики в страната, а Volkswagen пък бе надминат по продажби от BYD. 

Въпреки това има световни марки, които се представиха доста силно през изминалата година, като една от тях е Toyota, която представи цели девет,  изцяло нови модела. По-интересните от тях са: Toyota Noah и VoxySequoiaCrown, разработената предимно за Китай електрическа bZ3  и не на последно място новата Toyota Prius. Ако вземем предвид, че марката е собственик на Lexus и Dahatsu, то може да кажем, че японският концерн е с най-много премиери през годината. 

General Motrs също не отстъпва и в частност предстаи повече от 10 премиерни модела като най-интересните от тях, които привлякоха внимание са:Buick Electra E5Buick EnvistaCadillac CelestiqChevrolet Blazer EVChevrolet ColoradoChevrolet SeekerChevrolet Equinox EV и Chevrolet Montаnа

Изненадващо един все още независим производител се представя на много добро ниво с представени над шест модела. Това е Honda, чиято година бе изключително продуктивна. Марката е може би, най-бързо ориентиращият се японски производител в сферата на електрификацията и благодарение на сътрудничеството си с GM, представи Honda Prologue, която е основана върху BEV платформата на GM. По всички личи, че това няма да е последният модел който ще се основава върху нея. Въпреки това новото поколение на Honda CR-V, успя да привлече подобаващ интерес към себе си, както и Honda Pilot и Honda ZR-V

Най-големият европейски фактор безспорно е групата Stallantis, чиито множество марки направиха най-много премиери през годината. Сред тях са Alfa Romeo TonaleCitroen C4 XFiat FastbackJeep AvengerMaserati GranTurismoMaserati Grecale и Peugeot 408. Volswagen също има своето място в списъка, не без помощта на Audi и Skoda. Audi Q6Skoda Enyaq Coupe IVVolkswagen TavendorVolkswagen AmarokVolkswagen ID.Buzz и Volkswagen Lamando са открояващите модели на концерна за тази година. 

Марки като Mercedes, BMW, Hyundai и Ford също имат своето място под слънцето. Макар и с не толкова много нови модели, тези производители успяват да намират нови и нови клиенти, заедно с нишовите производители като Rolls Royce, който за първи път в своята дълга история, успя да продаде над 6000 автомобила за една година. За немците най-значимите премиери бяха тези на Merecedes EQS SUVMercedes AMG EQEMercedes EQE SUVBMW XMBMW X1 и разбира се противоречивата BMW 7-series

Ако се върнем на китайските производители, то най-голям дял от представените нови модели през 2022 година имат SAIC, Geely и Great Wall, а модели като Aion Hyper GTAITO M5 EVAVATR 011Beijing MofangBYD  Corvette 07BYD Seal EVHiPhi ZHycan A06Changan LamoreShenlan SL03 и т.н. ще диктуват модните тенденции и занапред. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар