сряда, 5 юли 2023 г.

Fiat 600e ще трябва да внесе повече емоция при електрическите SUV модели, но ще успее ли?

 Fiat представи изцяло новият електрически кросоувър - 600е, който според производителят трябва да предложи радостно и комфортно удоволствие от шофирането. Fiat 600 се явява като духовен наследник на Fiat 500x, чието производство ще бъде прекратено съвсем скоро и е първият модел на марката в чиято цветова гама ще отсъства сивият цвят, което би трябвало да подчертае неговият жизнерадостен стил. 

Новият модел първоначално ще се предлага само с електрическо задвижване и ще предложи типичният и неповторим италиански шик. Дизайна е издържан в стила на марката наложен от модела - 500 с особено внимание към детайла, но факта че е произхожда от Peugeot 2008 , явно не е дало възможност дизайнерите да се развихрят още повече, макар и да виждаме, че създателите на Opel Mokka и Jeep Avenger са успели по-добре да се разграничат от своят донор в лицето на френският модел. 

Fiat 600e ще бъде наличен за резервации от днес, като за задвижване ще разчита на електромотор разработен съвместно японската компания Nidec,  позициониран в предната част и задвижващ предните колела с мощност 156 к.с. Тяговата батерия доставяна от CATL е с капацитет 54 кВтч., която може да бъде заредена до 80%, в рамките на 30 минути. Според производителят автономията на модела възлиза на 409 км., а времето за ускорение до 100 км/ч., от място отнема 9 секунди, а максималната скорост на тежащият 1520 кг. електрически кросоувър е ограничена на 150 км/ч. Следващата година ще бъде представена и версията с ДВГ оборудвана с - 1.2 литровият, 3-цилиндров, турбо бензинов мотор оборудван с лека хибридна система и мощност 128 к.с., куплиран серийно с 6-степенна, автоматична трансмисия. Предвижда се в гамата на модела да присъства и Plug-in хибридна версия.

Интериорът предлага богато оборудване, но от пръв поглед се вижда, че е има много общо с този на Jeep Avenger, чиято централна конзола между седалките е пренесена директно от американският модел. Пред водача място намира малък 7-инчов, цифров инструментален панел, който не кореспондира по никакъв начин с мястото което му е отредено, но явно в по-късен етап Fiat, може да реши и да предложи по-голям екран за информацията на водача. Инфотайнмънт системата идва с 10.2-инчов тъчскрийн и предлага гласов контрол за някои от функциите. Fiat 600e ще бъде и първият модел на марката, който ще се предлага системата за цветова терапия, която позволява на водача да комбинира амбиентното осветление в 8 различни цвята и 64 различни комбинации. На борда място намират редица модерни системи подпомагащи шофирането, чиято съвкупност предоставя 2-ро ниво автономност с функцията Stop&Go. Интериорът е изработен от рециклирани материи, а предните седалки на топ версията са оборудвани с масажна и подгряваща функция. Обемът на багажника е 360 литра с двоен под и място за зарядните кабели, които не се споменава дали са включен в цената. 

Както стана ясно Fiat 600e ще може да бъде поръчан при дилърите от днес, като цените ще стартират от 35 950 евро, а първите бройки ще пристигнат до своите собственици не по-рано от края на септември месец. Марката предлага възможност в края на всяка година притежателите на Fiat 600e да заменят своят модел с друг, който ще отговаря по-добре на техните нужди. Производството ще се осъществява в Полша.


Няма коментари:

Публикуване на коментар