четвъртък, 6 юли 2023 г.

Мercedes CLE е единственото купе в гамата на марката

 Наследниците на Mercedes E-Coupe и E-Cabrio, бяха представени официално и ще носят обозначението - CLE. По подобие на Mercedes CLK (W208/W209), новото моделно семейство Mercedes CLE ще замени едновременно Mercedes C-class Coupe и Mercedes E-Coupe, както и техните открити версии, като съчетава технологиите на E-class (W214) и C-class (W206)

Но, какво означава това? Новият Mercedes CLE използва купето на Mercedes C-Сoupe W205, междуосието е удължено с 25 мм., а общата дължина е нараснала на 4.85 метра, което надхвърля тази на E-Coupe C238. Предният мост идва директно от новата С-класа, но задното окачване е пренесено от новата Е-класа с функция на завиване на колелата. Това неминуемо е довело до оптимизиране на разходите, което е било и целта, тъй като новото купе ще бъде и последното в моделната гама на Mercedes, задвижвано от ДВГ.

За задвижване Mercedes CLE разчита на 4-цилиндровият, 2.0 литров, турбо мотор във версия на мощност от 204 и 258 к.с., последван от дизеловият - 2.0 литров мотор с мощност 200 к.с., като при нея и по-слабият бензинов мотор задвижването се осъществява посредством задните колела. Наличен за CLE ще бъде и V6-цилиндровия, 3.0 литров, турбо агрегат с мощност 381 к.с. Всички агрегати получават 48-волтова лека хибридна технология, която доставя допълнителни 23 к.с. при нужда за определено време и са куплирани с 9-степенна, автоматична трансмисия. Шест цилиндровият мотор, както и по-мощният 4-цилиндров, са оборудвани серийно с новото поколение за задвижване на четирите колела 4Matic. В по-късен етап ще бъдат представени и AMG версиите, както и PHEV хибрид. 

Интериора идва директно от C-class (W206) с 12.3-инчов, цифров инструментален панел и 11.9-инчов дисплей с висока разделителна способност за MBUX инфотайнмънт системата от ново поколение с 5G свързаност, която позволява да провеждате разговори Zoom, да качвате клипове в Tik Tok и дори да играете на Angry Birds. Ясно е, че поради увеличеното междуосие мястото на краката за возещите на втория ред седалки е в рамките на разумното, а мястото на багажника се е увеличило с цели 60 литра и сега възлиза на 420 литра. Излишно е да говорим за наличието на борда асистенти подпомагащи шофирането, но си струва да се спомене, че базовите версии са оборудвани с интериор от еко кожа, предни ел. седалки с памет и отопление, амбиентно осветление и др. 

Продажбите на Mercedes CLE ще стартират в края на тази година, а кабриолетът ще бъде достъпен в магазините от пролетта на 2024 година. За сега цените не се спъменават, но най-вероятно базовата версия на модификацията с 4-цилиндровият бензинов мотор, няма да прехвърли пряга от 60 000 евро.  




Няма коментари:

Публикуване на коментар