сряда, 2 октомври 2024 г.

Lada e-Largus стартира в Русия с цена от 30 000$

 

В Русия, Lada Largus вече е налична с изцяло електрическо задвижване което ще се предлага както за пътническата, така и за товарната версия. Компанията дълги години разработва този модел с помощта на Renault, но след като френската компания се изнесе от страната, то проекта беше пред провал. Сега руските инженери явно са съумели да довършат започнатото с помощта на местната компания Autonomou Energy Systems и дори да представят серийно версия на модела. 

За задвижване e-Largus разчита на електромотор с мощност 68 к.с., които в пиковата си мощност за време от 20 секунди може да достави 168 к.с. към колелата. Той се захранва от тягова батерия с възможност за бързо зареждане и капацитет 45.7 кВтч., която би трябвало да осигурява пробег между 320 и 420 км., ако обаче клиентите са поръчали допълнителна батерия на борда с капацитет от 15.3 кВтч. Максималната скорост на модела е 145 км/ч., а времето за ускорение до 100 км/ч. отнема 9.5 секунди. 

Интериора на Lada e-Largus е идентичен с този на конвенционалната версия, но тук пред водача място намира 7-инчов цифров инструментален панел. Серийното оборудване включва мултимедийна система, климатик и кожен мултифункционален волан. Цените на модела в Русия ще стартират от 2.99 млн рубли, което е приблизително около 30 000 долара. 

Jetta отново обновява моделите VS5 и VS7


Китайската марка създадена съвместно Volkswagen и FAW, отново актуализира своите SUV модели - Jetta VS5 и VS7. Това означава, че най-вероятно в скоро време няма да видим от нея чисто електрически модели, а от информацията налична за обновените модели, то от тях не трябва да очакваме дори и лека хибридна технология. Този ход е доста рискован при положение, че тези модели се предлагат предимно на китайския пазар, където търсенето на хибридни и електрически модели се увеличи рязко през последните години, а конвенционалните модели постепенно вече се забраняват бъдат регистрирани в големите градове. 

Базираният на Seat Ateca компактен кросоувър - Jetta VS5, получава изцяло нова предна част с Х-образна радиаторна решетка, нова броня и актуализирана оптика на предните LED светлини. В задната част промените се свеждат до леко промененият дизайн на бронята. В интериора обаче промени няма. Серийно моделът се предлага с 8-инчов цифров инструментален панел с възможност за смяна на интерфейса и нова мултимедийна система и навигация с 10-инчов тъчскрийн екран. За безопасността на пътниците се грижат 6 въздушни възглавници, а на борда място намира разширен пакет от асистенти подпомагащи шофирането. 

Под капака също няма промени. Там място намира бензиновият  1.4 литров, 4-цилиндров турбо мотор с мощност 150 к.с., куплиран с 5-степенна, механична или 6-степенна, автоматична трансмисия от Aisin. Във всички случаи задвижващи са само предните колела. 

По-голямата Jetta VS7, също е с променена предна част, чиято радиаторна решетка е интегрирана в бронята. Погледната отзад, обновената VS7 може да бъде разпозната по леко променената си броня. Интериора и на двата модела е идентичен , но поради по-голямото си междуосие, VS7 предлага повече място за краката на возещите се на втория ред седалки, както и по-голямо багажно пространство. Тъй като този модел е позициониран малко по-нагоре в моделната гама, той разполага и с по-богато оборудване, като серийно се предлага и с панорамен отваряем покрив. 

За задвижване Jetta VS7 разчита на същият - 1.4 литров, TSI мотор с мощност 150 к.с., който тук серийно е куплиран с 6-степенната, автоматична трансмисия. Заради направените промени и двата модела са с коригирана ценова листа, като в Китай, базовите версии започват с цени съответно от 12 800 долара за VS5 и 14 980 долара за VS7.



вторник, 1 октомври 2024 г.

Skoda Elroq предефинира понятието "модерен"

 

Skoda Elroq е първият модел на марката, който въплъщава новия дизайнерски език Modern Solid, който бе представен за първи път преди две години с концепцията Skoda VISION 7S. Със своята Tech-Deck предница и LED Matrix фарове, Elroq не само привлича погледите, но и предлага изключителна функционалност и безопасност. Tech-Deck предницата е новаторска концепция, която комбинира стил и технология. LED Matrix фаровете не само осигуряват отлична видимост през нощта, но и добавят уникален визуален елемент, който прави Elroq разпознаваем отдалеч. Skoda Elroq е създаден с мисъл за съвременния потребител, който цени както естетиката, така и функционалността. Външният дизайн на автомобила е изчистен и модерен, с акцент върху аеродинамиката. Коефициентът на съпротивление на въздуха от само Cx-0.26 е доказателство за вниманието към детайла и стремежа към максимална ефективност. 

Интериорният дизайн на Skoda Elroq е също толкова впечатляващ. С 13-инчов инфотейнмънт дисплей и материали от най-високо качество, като Technofil, направен от рециклиран найлон, Elroq предлага лукс и устойчивост в едно. Просторният интериор осигурява комфорт за всички пътници, а интелигентното разпределение на пространството гарантира, че има достатъчно място за багаж и лични вещи. Пред водача е позициониран скромен цифров инструментален панел, придружен от цветен хед-ъп за най-важната информация.  Освен това, Elroq разполага с множество асистенти за шофиране, като адаптивен круиз контрол, система за поддържане на лентата и автоматично паркиране, а багажното пространство на дългият 4.48 метра модел възлиза на 478 литра. Един от най-важните аспекти на Skoda Elroq е неговата устойчивост. Използването на рециклирани материали в интериора и високата ефективност на електрическото задвижване правят този автомобил екологично съобразен избор. Освен това, Elroq е проектиран с мисъл за бъдещето, като предлага възможност за обновяване на софтуера и интеграция с нови технологии, които ще се появят в следващите години.

Skoda Elroq предлага четири варианта на задвижване и пробег от 560 км, което ви дава свободата да изследвате нови хоризонти без притеснения. Мощността на електромотора задвижващ задните колела е 168, 201 или 282 к.с., което гарантира, че ще имате достатъчно мощност при всички случаи. За най-мощната версия се предвижда и модификация със задвижване на четирите колела с допълнителен електромотор на предния мост, но тя ще бъде налична в по-късен етап. В зависимост от версията, моделът ще се предлага с тягови батерии с капацитет от 52, 59 или 77 кВтч. При всички случаи, те имат възможност да се зареждат от бързозарядна станция в рамките между 10 и 80%, което отнема между 24 и 26 минути. Производителят съобщава още, че автономията на модела в най-добрият случаи ще достига 560 км., като максималната скорост е ограничена на 160 или 180 км/ч. в зависимост от версията. 

Базовата версия на Skoda Elroq ще стартира с цена от 33 800 евро, което е с само с около 600 евро повече от това, което момента Volkswagen иска за своят ID.3, който използва същата MEB платформа на концерна майка. 


Dongfeng Paladin с фейслифт, само една година след своята премиера



Представен едва преди една година - Dongfeng Paladin, получава козметични промени, което подсказва, че неговите продажби явно не оправдават очакванията.  Това превозно средство съчетава здравината на традиционен офроудър със съвременната инженерна изтънченост и е базирано на предлаганият в Китай - Nissan Terra,  което означава, че наследява много от неговите дизайнерските елементи. Въпреки това, Dongfeng е добавил своя собствен стил, за да направи Paladin уникален, а сега още повече разграничава своята версия. Официалната информация посочва, че обновеният модел вече ще се предлага като Paladin New и се отличава с новият дизайн на радиаторната решетка и броните, а предните светлини са с нова оптика. Като цяло може да обобщим, че моделът придобива визията на своя братовчед - Dongfeng Palaso, който бе обновен преди две години. 

В интериора обаче промени няма. Той продължава да е едновременно луксозен и функционален и е доказателство за ангажимента на Dongfeng към качеството и комфорта. Седалките са тапицирани с висококачествени материали, предлагайки отлична поддръжка за дълги пътувания. Таблото е комбинация от меки на допир материали и твърди пластмаси, с оформление, което е едновременно интуитивно и лесно за използване. Една от забележителните характеристики на интериора на Paladin е неговият простор. Има достатъчно място за краката и главата както за предните, така и за задните пътници, което го прави идеален избор за семейни излети. Задните седалки могат да се сгъват, за да създадат равен товарен под, предоставяйки много място за всичките ви принадлежности. Независимо дали се отправяте на уикенд къмпинг или просто изпълнявате задачи из града, Paladin е готов за всичко.

Под капака на обновеният Dongfeng Paladin продължава да намира място 2.0-литровият, турбо бензинов мотор от  Mitsubishi с мощност 228 к.с.. Това може да не звучи много, но Paladin не е за сурова мощност. Двигателят е съчетан с 8-степенна, автоматична трансмисия от ZF, предлагаща плавни и прецизни смени на предавките. Офроуд способностите на Paladin са допълнително подобрени,  окачването е усъвършенствано. Независимото предно окачване и многоточковото задно окачване работят заедно, за да осигурят комфортно пътуване, дори по най-грубите терени. Обновеният Paladin също така е оборудван серийно с частична система за задвижване на четирите колела, позволяваща ви да превключвате между 2WD и 4WD режими в зависимост от условията на шофиране. Налична е и раздатъчна кутия с редуктор от Borg Warner, както и блокировка на всички диференциали. 

Обновен Nissan NV200 в Япония

В Япония, Nissan NV200 получава някои известни подобрения което ще рече, че марката не се отказва от товарният модел който по всички критерии вече е на преклонна възраст. той притежава своите качества като: добра маневреност, ефективност, лесна товарна-разтоварна дейност и ниска цена, които все още го правят конкурентен на пазара в своят сегмент. 

Освен леките външни промени, където най-вече се откроява новият дизайн на броните и леко променената радиаторна решетка, товарният модел получава и по-добро оборудване. Пред водача вече място намира 7-инчов, цифров инструментален панел и набор от асистенти подпомагащи шофирането включително и система за следене на умората. Опционалната инфотейнмънт система е от ново поколение, а мултифункционалният D-образен волан улеснява достъпът и изходът от купето. За пътническата версия се предлага и с повдигащо се легло, но в този случаи купувачите ще трябва да се разделят с третият ред седалки. 

Всички версии на модела в Япония са оборудвани с 4-цилиндровият, 1.6 литров, атмосферен мотор с мощност 110 к.с., куплиран с автоматична или CVT трансмисии задвижващи предните или четирите колела в зависимост от модификацията.