понеделник, 16 септември 2024 г.

Носталгия с бъдеще: Renault представя новия Estafette като концепция

 

Renault Estafette, вечният символ на френската лека търговия и любимец на сърцата на много поколения, се завръща, но този път в концептуална форма. Това е смела стъпка от страна на Renault, която съчетава носталгията към миналото с иновациите на бъдещето. Ясно е, че французите нямат намерение да отстъпят лидерската си позиция в този сегмент особено след като стана ясно, че Kia се готви да атакува Европа с цяла флотилия електрически търговски превозни средства от семейството Kia PBV, което бе представено, успоредно с френската концепция по време на провеждащото се в момента изложение в Хановер. 

Новият Estafette Concept запазва характерните си извивки и кубична форма, които го направиха толкова разпознаваем. Огромните странични плъзгащи се врати и задната ролетна щора, улесняват товаренето и разтоварването, а големите прозорци осигуряват отлична видимост. Въпреки това, дизайнерите са добавили и модерни елементи, като LED светлини и аеродинамични линии, които придават на автомобила по-динамичен вид. Кръглите 3D - LED предни светлини са препратка към оригинала заедно с двуцветната каросерия.

В кабината е позиционирана една седалка, която има възможност да се завъртя надясно на 90 градуса и дава възможност на водача да се озове безпроблемно в изправено положение, а под нея са позиционирани 7 чекмеджета за съхранение на документи и вещи. Големият 12-инчов сензорен екран в центъра на арматурното табло осигурява достъп до всички функции на автомобила, а висококачествените материали създават усещане за лукс. за най-важната информация пред водача е позициониран 7-инчов дисплей. Големите стъкла осигуряват отлична видимост, а страничните огледала са заменени от HD камери. 

Една от най-интересните характеристики на Estafette Concept е електронната архитектура - SDV, разработена от Ampere. Тя е свързана директно с облак в интернет пространството, който позволява на клиентите да актуализират превозното средство и да плануват дневните работни маршрути. SDV технологията позволява и трансформация на електрическата архитектура на автомобила, като същият може да доставя високопроизводително електрическо захранване от интегрираните гнезда за висока мощност. 

Подробна информация относно задвижването на концепцията все още не е разпространена, но става ясно, че батерията с голям капацитет осигурява впечатляващ пробег с едно зареждане, а мощният електродвигател гарантира динамично ускорение. Освен това, концепцията е оборудвана с най-съвременните системи за подпомагане на шофирането, което превръща работата в истинско удоволствие.

неделя, 15 септември 2024 г.

GAC Aion RT се готви да завладее пазара на електрически седани в Китай

 Лавината от новини свързани с предстоящи китайски модели, която заля интернет пространството този уикенд продължава с най-новото предложение на GAC Aion. Въпреки, че китайската марка стартира подобаващо рез 2017 година, то през последната година общите продажби на марката спаднаха до 35 000 автомобила годишно, което вероятно не задоволява нейното ръководство. GAC Aion RT е най-новото попълнение в гамата на Aion, насочено към завладяване на пазара на електрически седани. Aion RT е тук, за да промени начина, по който мислим за автомобилите и най-вероятно ще наследи Aion S Max въпреки,  че по всяка вероятност ще е позициониран стъпало над него.

С елегантните си линии и модерен дизайн, Aion RT веднага ще привлича погледите на минувачите. Просторният интериор ще ви предлага комфорт и лукс, които не очаквате от електрически автомобил в този сегмент, а с междуосие от 2775 мм, ще имате повече от достатъчно място за краката си и за багажа си. Общата дължина на модела възлиза на 4.86 метра, а дизайнът е характерен за новите електрически китайски автомобили със затворена предна част и електрически дръжки на вратите. 

Под елегантния екстериор се крие мощно сърце – постоянен магнитен синхронен мотор, който ще се  предлага в две опции за мощност: 201 к.с. и 221 к.с. Това означава, че ускорението няма да ви остави без дъх, но динамичното шофиране ще бъде част от вашето ежедневие въпреки максималната скорост, която в най-добрият случай е 163 км/ч. Капацитетът на батерията, както и автономията все още не са разкрити.

Интериорът също все още не е разкрит, но Aion RT ще бъде пълен с най-новите технологии, които ще направят всяко пътуване незабравимо.  С опционалния люк на покрива и стъклото с висока степен на UV защита, ще можете да се наслаждавате на пътуването си с пълна увереност. Повече подробности за модела ще бъдат добавени към този пост след неговата официална премиера, която ще се състои съвсем скоро. 

Обновеният Wuling Mini EV превръща шофирането в мъчение

 Да си представим, че сте се събудили един прекрасен ден и сте решили, че имате нужда от кола. Не просто от кола, а от нещо, което да ви накара да се почувствате като дете в бонбонен магазин. Нещо толкова малко, че да може да се паркира в чантата ви. И ето, че се появява обновеният Wuling Mini EV , който по всичко личи ще се предлага успоредно с новото поколение представено преди една година (Най-продаваният модел в Китай, получава своят наследник). 

Обновеният модел ще носи името Wuling HongGuang Mini EV, което го класифицира като член от семейството на Wuling HongGuang. Според информацията интериорът не е претърпял особени промени за разлика от екстериора, чиито дизайн е съобразен с линиите на HongGuang EV, което от своя страна е довело до леко увеличение на външните размери. Имайки предвид, че междуосието също е увеличено и сега то възлиза на 2.19 метра, то би се очаквало моделът да предлага и малко по-голяма вътрешно пространство достатъчно не само за ръчната ви чанта, а и  може би за една малка кутия бонбони. Все пак не трябва да забравяме, че това е автомобил предназначен за хора, които не се интересуват от комфорт, безопасност или динамика. Водещо при него е цената, която в Китай ще започва от около 4000 долара. 

Електромоторът който задвижва това недоразумение продължава да задвижва задните колела, но неговата мощност е увеличена до впечатляващите 41 к.с., благодарение на което достигате заветната скорост от 100 км/ч. Ускорението е толкова плавно, че може да заспите, докато колата достигне максималната си скорост, а ако решите да предприемете пътуване от София до Пловдив, това приключение ще ви отнеме цял ден и то в най-добрият случай. Този тип превозни средства обаче не са предвидени за дълги пътувания, а за градската среда, където безпроблемно ще намирате места за паркиране, ако успеете да стигнете до тях с едно зареждане на батерията. 

Denza Z9 Sedan с цена от 48 000 $

 

Това е Denza Z9 Seadan - най-новото чудо на китайската автомобилната индустрия, създадено от   BYD, което трябва да бъде представено на местния пазар още тази година. Седан версията на Denza Z9 GT е с леко увеличени размери и нейната дължина достига 5.23 метра. Междуосието същото, както и дизайнът до В-колоната, а всеки детайл е обмислен с прецизност към аеродинамиката, като дизайна е дело на Волфганг Едгер.  

Denza Z9 Sedan ще се предлага като PHEV хибрид и EV. Хибридната версия е оборудвана с 2.0 литров, турбо бензинов мотор с мощност 207 к.с., който служи като генератор за тяговата батерия, която от своя страна захранва три електромотора с обща мощност от 870 к.с. Според производителят ускорението на седана няма да се различава от това на GT версията, което означава, че ускорението от 0 до 100 км/ч. е толкова бързо, че границата между реалност и виртуална игра се размива в рамките на 4 секунди. Хибридната версия на Z9 не е просто бърза, тя е елегантна, изтънчена и изключително ефективна. Тежащият 2780 кг. седан ще може да измине с пълен резервоар и заредена на 100% батерия над 1100 км. Що се отнася до електрически задвижваната модификация, то по разбираеми причини нейното тегло е нараснало до 2895 кг. Това е заради тяговата батерия с капацитет от 100 кВтч., която захранва същите три електромотора, чиято обща мощност е увеличена до 963 к.с. Въпреки увеличеното тегло обаче, електрическият модел ускорява по-бързо до 100 км/ч. от място и постига време от 3.4 секунди. И при двете версии максималната скорост е ограничена на 240 км/ч. Автономията посочена от производителят за електрическият модел е 630 км., но в реални условия най-вероятно ще могат да бъдат изминати максимум 500 км. 

Интериора все още не е разкрит официално, но там разлики с Z9 GT не се очакват. Това означава, че всеки материал е подбран с прецизност. Големият панорамен покрив ще бъде серия за модела и ще изпълва интериора с естествена светлина, а висококачествената кожа и алуминий ще създават усещане за лукс и комфорт. Тъй като това е китайски модел, то на таблото място намират три екрана, плюс още два дисплея за опционалните камери заместващи страничните огледала. Предните седалки са с нулева гравитация и оборудвани с масажна и вентилираща функция, а плаващата централна конзола между тях е оборудвана с хладилник за напитки. Возещите се на втория ред седалки също не са пренебрегнати и между техните регулируеми облегалки също ще бъде позиционирано хладилно отделение за напитки. Denza Z9 е оборудвана с най-съвременните системи за активна безопасност, които ви помагат да избегнете опасни ситуации. Автономното шофиране превръща всяко пътуване в релаксиращо изживяване, а интелигентният гласов асистент е винаги готов да ви помогне.

Въпреки, че официалната версия на седана все още не се е състояла, то Denza вече е обявила неговите цени и е започнала да приема поръчки. За хибридният седан, тя иска минимум 47 900 долара, а за неговата електрическа версия цените ще стартират от 59 150 долара. Продажбите в Европа се очакват да започнат не по-рано от лятото на 2025 година, като едновременно на старият континент ще бъдат представени и двете версии на Denza Z9. 

събота, 14 септември 2024 г.

BYD обновява отново моделът Tang, вместо да представи негов наследник

 BYD Tang е масивен хибриден SUV, който бързо си извоюва място на пазара и предизвиква сериозна конкуренция на утвърдени марки. Сега е дошъл моментът за обновяване на модела, но по една или друга причина марката е решила да го обнови за пореден път вместо да представи негов наследник. 

Обновената версия на BYD Tang идва с леко променена визия и по-важното - новата DM-5.0 хибридна технология на марката, която явно може да се интегрира безпроблемно и в по-старите модели. В случая обновеният Tang използва нейната по-мощна версия с 1.5 литров, турбо бензинов мотор с мощност 156 к.с., съчетан с електромотор чиято мощност възлиза на 272 к.с. Информация относно тяговата батерия все още не е налична, но производителят съобщава, че средният разход на гориво няма да надхвърля 3.8л/100км. и то при положение, че общото тегло на Tang DM-i е точно 2130 кг. Съобщава се още, че с пълен резервоар и напълно заредена батерия моделът ще може да измине 1350 км. 

Безопасността е приоритет за BYD и обновеният Tang няма да прави изключение. Автомобилът ще е оборудван с множество системи за активна и пасивна безопасност още от базовото ниво на оборудване. повече информация и снимки ще бъдат добавени към този пост след официалната премиера на модела. 

Fulwin A8 ще бъде наличен само като хибрид

 

От тази година Chery Arrizo 8 ще се предлага и с името Fulwin A8. С елегантен дизайн, богат на технологии интериор и хибридна технология, този модел обещава да привлече вниманието както на любителите на семейни седани, така и на тези, които търсят съвременни решения за мобилност. Външният вид на A8 L е вдъхновен от дизайнерският стил на SUV моделите Tiggo, но същевременно носи и модерни акценти. Плавните линии на каросерията и масивната решетка придават на автомобила елегантен и изискан вид. LED фаровете и задни светлини допълват модерния облик и осигуряват отлична видимост при всякакви условия.

Интериорът на Fulwin A8 все още не е разкрит, но този на Arrizo 8 е проектиран с акцент върху комфорта и технологичността. Висококачествените материали, големият централен дисплей, цифровото табло и множеството системи за асистенция на водача създават усещане за лукс и модерност. Пространството в купето е достатъчно дори за високи пътници, а багажникът предлага достатъчно място за багаж.

За разлика от Arrizo 8, Fulwin A8 ще се задвижва от хибридна технология с 1.5 литров бензинов мотор с мощност 156 к.с., куплиран с електромотор с мощност от 126 к.с. Благодарение на тяговата батерия с капацитет от 18.7 кВтч., моделът ще може да изминава до 106 км. в изцяло електрически режим. максималната скорост е ограничена на 185 км/ч., а средният разход на горива не трябва да надхвърля 4.2л/100км. 


Geely Galaxy Starship 7 е първият модел от новото подразделение на марката - Starship

 Geely е готов с първият модел от новата линия наречена Starship, който по всичко рличи ще бъде наличен ан местният пазар още тази година. Няколко месеца след като видяхме Geely Galaxy Starschip Concept, сега пред нас е първото изображение на Galaxy Starship 7, който би трябвало да споделя новата GEA платформа на марката, която видяхме за първи път при Galaxy E5, пригодена за хибридни и електрически задвижвания. 

Според информацията, за задвижване Geely Galaxy Starship 7 ще разчита на Plug-in хибридна технология с 1.5 литров мотор с мощност 110 к.с., който ще служи за генератор на литиево-желязо-фосфатната батерия, чиито капацитет не се споменава. Информацията сочи, че максималната скорост на модела ще бъде ограничена да 180 км/ч., а с едно зареждане на резервоара и със заредена на 100% батерия, моделът ще може да измине над 1200 км. 

Очаквайте още подробни за модела към този пост. 

Nissan Yuanye Z9 показва какво да очакваме от новата Navara

Ако се чудите как ще изглежда новото поколение на Nissan Navara, то може да видите новият пикап на марката за Китай, наречен Yuanye Z9. Все още обаче не става ясно дали Nissan ще реши да представи наследник на Navara или ще прекрати неговото съществуване в Америка и ще се насочи към останалите пазари с новият си модел, предлаган евентуално като Nissan Terra. След като марката представи в САЩ новият Nissan Frontier, това е много вероятно да се случи. В Европа, Nissan Navara имаше известен успех и дори негови преработени версии бяха предлагани като Renault Alaskan и Mercedes X-class, които обаче така и не можаха да се наложат на пазара. 

Така или иначе пред нас е новият пикап на марката, който по всичко личи ще бъде предлаган първоначално само в Китай. Nissan Yuanye Z9 е значително по-голям от Navara и по всичко личи, че е базиран на Mitsubishi L200, което до някъде ни кара да мислим, че все пак този модел на Nissan ще се превърне в глобален такъв и ще бъде наличен на пазарите по цял свят. 

Според информацията под капака на Yuanye Z9 място намира 2.0 литров, турбо бензинов мотор който ще се предлага във версии на мощност от 244 или 258 к.с. Дизелът също не е забравен и 2.5 литровият мотор с мощност 188 к.с., също ще бъде наличен за модела. За трансмисиите нищо не се споменава, но най-вероятно освен механичната 6-степенна, скоростна кутия ще бъде наличен и 8-степенната, автоматична трансмисия с възможност за задвижване и на четирите колела. Марката предвижда и Plug-in хибридна версия, но за нея е все още рано да се говори. Повече подробности ще бъдат добавени към този пост веднага щом станат налични. 

петък, 13 септември 2024 г.

Новото поколение на Volkswagen Teramont ще бъде представено официално в Китай

 По всички личи, че немската компания е готова да представи новото поколение на предлаганият в Китай, пълноразмерен SUV - Volkswagen Teramont. Както и до сега, моделът отново ще бъде наличен на пазарите в САЩ, но  под името Volkswagen Atlas, което обаче все още не е потвърдено официално. С дължината си от 5.15 метра, триредовият SUV ще бъде флагмана в гамата на марката въпреки, че ще се предлага с 4-цилиндрови бензинови агрегати. 

Според информацията Volkswagen Teramont Pro ще се задвижва от 2.0 литровият, турбо бензинов мотор с мощност 272 к.с., куплиран с 7-степенна, DSG трансмисия предаваща движението към четирите колела. Най-вероятно в гамата на модела ще присъства и PHEV хибридна версия, но за нея не се съобщава нищо. 

Подробна информация, както и снимки на модела ще бъдат добавени в по-късен етап към този пост. 

Това е производствената версия на Toyota bZ3C

 Няколко месеца след като видяхме предпроизводствената версия на Toyota bZ3C, сега имаме възможност да видим първата снимка на производственият модел. Японският производител  отново ни изненадва с иновативен модел, който цели да предефинира сегмента на електрическите кросоувъри. Toyota bZ3C е плод на сътрудничеството между Toyota и китайските гиганти FAW и BYD, което обещава да донесе на пазара един наистина уникален, модерен и динамичен купеобразен кросоувър, насочен към младото поколение. 

Според информацията bZ3C е с дължина от 4.78 метра и разполага с междуосие от 2.88 метра, а платформата върху която е построена е разработена от FAW. Задвижването е разработен от BYD и разполага с един електромотор задвижващ задните колела с мощност 268 к.с. Тяговата батерия, която съще идва от BYD е литиево-желязо-фосфатна и ще осигурява автономия между 500 и 600 км. без да се съобщава нейният капацитет, а за целта максималната скорост на модела е ограничена на 160 км/ч. За нас остава загадка с какво Toyoata е допринесла за развитието на този модел, но така или иначе с нетърпение ще очакваме да видим как той ще се приеме от пазара и как ще повлияе на развитието на електрическите автомобили като цяло.

Повече информация за модела, както и снимки ще бъдат добавени към този пост, веднага щом станат налични. 

четвъртък, 12 септември 2024 г.

Революция в автомобилната индустрия: Hyundai и GM обединяват сили

 

С изненадващ ход Hyundai и General Motors обявиха стратегическо партньорство, което има потенциала да преначертае пейзажа на автомобилната индустрия. Това сътрудничество отваря вратата към множество възможности за съвместни проекти, които могат да доведат до иновативни решения и по-достъпни автомобили за потребителите. Новината идва само една година след като Honda се отказа от партньорството с американският концерн за разработката на достъпни EV модели, чиято инвестиция трябваше да бъде около 5 млрд. долара. В днешно време е ясно, че не можеш да си вълк единак, ако искаш да оцелееш на бойното поле.

Hyundai и General Motors са две от най-големите автомобилни компании в света, всяка със своите уникални силни страни и експертиза. Обединявайки своите знания и ресурси, те могат да създадат автомобили, които са по-ефективни, по-безопасни и по-технологично напреднали. Чрез съвместно разработване на компоненти и платформи, двете компании могат да постигнат значителни икономии от мащаба. Това ще им позволи да инвестират повече в изследвания и разработки, както и да намалят цените на своите автомобили. Необвързващото рамково споразумение подписано он Mary Barra и Euisun Chung обхваща съвместната разработка на пътнически и търговски превозни средства, двигатели с вътрешно горене, електрически и водородни задвижвания. Двата автомобилни гиганта обмислят също комбинирано снабдяване със суровини за батерии, стомана и др. 

И Hyundai, и General Motors са фокусирани върху развитието на електромобилността. Съвместните усилия ще им позволят да ускорят този процес и да предложат на пазара по-широка гама от електрически автомобили.  Партньорството ще позволи на двете компании да разширят своето присъствие на различни географски пазари и да достигнат до нови клиенти. Двете компании могат да разработят общи платформи за своите бъдещи модели, което ще им позволи да намалят разходите за производство и да ускорят процеса на разработка.

Партньорството между Hyundai и General Motors е значително събитие за автомобилната индустрия. То има потенциала да промени начина, по който мислим за автомобилите и да направи мобилността по-достъпна, по-устойчива и по-приятна за всички. Ще бъде интересно да наблюдаваме как това сътрудничество ще се развива в бъдеще, какви нови иновации ще донесе на пазара и как ще се отрази на марките които са под крилото на двата концерна. 

Обновеният Volkswagen Taos става по-стилен и динамичен



Представеният преди 4 години в САЩ кросоувър Volkswagen Taos, бързо набра популярност и годишно надхвърля с лекота границата от 60 000 продадени автомобила в Северна Америка. Този модел се оказа е свеж полъх в гамата на немския производител, предлагайки привлекателен дизайн, практичност и икономичност в компактният и достъпен сегмент. Обновената версия на модела, която бе представена днес  се отличава със своя модерен и динамичен дизайн. Предната част е доминирана от LED лента свързваща предните светлини, които придават на автомобила самоуверен и решителен вид. Профилът е мускулест, с подчертани арки на колелата, а задната част е компактна и спортна. 

Промените обаче се оказват значително по-сериозни и стабилно както интериора, така и моторизацията. Вътре в обновеният Taos ще откриете висококачествени материали и внимателно подбрани цветови комбинации. Ергономичният дизайн на арматурното табло 8-инчов цифров инструментален панел пред водача и интуитивните контроли правят управлението на автомобила лесно и приятно. Големият свободно стоящ 8-инчов сензорен екран на информационно-развлекателната система и сензорните контроли за климатичната инсталация добавят модерен щрих към интериора. Безопасността разбира се е приоритет за Volkswagen, а Taos не прави изключение. Автомобилът е оборудван с богат набор от системи за активна и пасивна безопасност - IQ.DRIVE. 

Обновеният Volkswagen Taos се предлага с модернизирана версия на бензиновият - 1.5литров турбо мотор с мощност 176 к.с., който осигурява по-добра динамика за градското и извънградското каране. Серийно той е куплиран с познатата 8-степенна, автоматична трансмисия, която осигурява плавно превключване на предавките. Седемстепенната - DSG, вече отпада от гамата на модела което означава, че дори и версиите 4х4 ще бъдат оборудвани с автоматичната скоростна кутия. Това от своя страна поражда въпроса - дали VW постепенно се отказва от тази технология поради често създаваните проблеми или просто се съобразява с изискванията на американските купувачи.  



MG Windsor представен в Индия с цена от 12 000$

 

Представеният миналата година електрически хеч Baojun Cloud, който е разработен съвместно GM ще се предлага и с емблемите на MG. Това стана ясно днес, след състоялата се официална премиера на MG Windsor в Индия. Вдъхновен от нежните извивки на облаците, дизайнът на MG Windsor е едновременно футуристичен и елегантен. Меките линии и плавните преходи създават усещане за движение, дори когато колата е паркирана. Съчетавайки привлекателен дизайн, комфортен интериор, впечатляващи технологии и достъпна цена, този автомобил определено си заслужава вниманието. Ако търсите нещо различно и искате да се откроите от тълпата и живеете в Индия и региона, Baojun Cloud EV може да бъде точно това което търсите.

Като цяло интериорът на Windsor е идентичен с този на Cloud и качвайки се в модела на MG, сякаш се пренасяш в свят на лукс и технологии. Просторният интериор е обвит в приятни на допир материали, а централната конзола с 10.1 или 15.6-инчовият си сензорен екран за инфо-развлекателната система е истински център на внимание. Всички функции са лесно достъпни, а интуитивната система за управление позволява да се фокусираш върху пътя. Пред водача място намира 8.8-инчов цифров инструментален панел за най-важната му необходима информация по време на път. За разлика от модела на Baojun, за по-бързо е безопасно управление на климатичната система, тя се контролира от физически контроли позиционирани под централният дисплей. Предните плюшени седалки могат да бъдат оборудвани с вентилираща и масажна функция, а облегалките на задните седалки се накланят до 135 градуса. Срещу доплащане са  налични и неща като: панорамен покрив, озвучителна система с 9 високоговорителя, амбиентно осветление, поставка за безжично зареждане на телефони и т.н. На борда място намират най-новите технологии и асистиращи системи за водача които включват: адаптивен круиз контрол, автоматично спиране в извънредни ситуации и система за предупреждение при напускане на лентата, а мултимедийната система предлага възможност за безжично свързване на смартфон и навигация с гласови команди.

Електрическият мотор на MG Windsor с мощност 136 к.с., осигурява плавно и тихо ускорение, което е идеално за градските условия. Автомобилът е пъргав и лесен за маневриране, а окачването е настроено така, че да абсорбира неравностите по пътя и да осигури комфортно пътуване. Тяговата батерия е с капацитет от 38 кВтч, която осигурява пробег до 331 км., а нейният заряд със скорост на зареждане от 45 kW от 0 до 80%, отнема 55 минути. Това са значително по-слаби параметри от тези на Baojun Cloud, но трябва изрично да споменем, че моделът на MG в Индия ще стартира с цена от 11 895 долара, без обаче да е включена цената на батерията. За сметка на това собствениците ще плащат наем в размер от 4 цента на изминат километър без да се притесняват за обслужване и гаранционни условия. 



сряда, 11 септември 2024 г.

DS SM Tribute Concept опровергава тотално слуховете за евентуално закриване на марката


Няколко дни след като шефът на Stellantis опроверга слуховете, че някои марки от групата включително и DS са застрашени от закриване, французите представят концепцията SM Tribute вдъхновена от великолепният Citroen SM произвеждан през 70-те години на миналия век. Премиерата съвпада и с 10 годишнината на DS като самостоятелна марка, която прави ясно послание към публиката, че за нея все още има бъдеще в групата на Stellantis, поне в следващите 10 години. 

По подобие на оригинала, концепцията притежава аеродинамичен дизайн с огромен преден капак с остъклена част за предните светлини. Дължината на концепцията е 4.94 метра, ширината 1.98 , а височината 1.34 метра, а профилът запазва характерните линии на оригинала следващи въздушният поток. За разлика от Citroen SM, концептуалният модел разполага с четири срещуположно отварящи се врати, което прави достъпът до салона значително по-лесен, особено при липсата на В-колона. 

Освен в екстериорът, дизайнерът Thierry Metroz умело е съчетал ретро стилът с модерните линии и в интериорът. Той е светъл, а оребрените седалките с форма на хамак и овалните показатели на инструменталният панел пред водача които се изобразяват чрез проекция, повтарят стилът на оригинала. Авангардният стил на марката се наблюдава и в извитата централна конзола, която служи за екран на инфо-развлекателната система и навигацията, а най-важната информация за водача се проектира на прозрачен панел в центъра на правоъгълният волан.

По всичко личи, че DS SM Tribyte Concept няма никакви шансове за серийно производство, но хората от DS Design Studio Paris определено са се забавлявали с този амбициозен проект, които е модерна интерпретация на легендарният Citroen SM. нищо не се съобщава и за задвижването на модела, но така или иначе, то няма значение, тъй като моделът който виждаме днес ще си остане просто един шоу автомобил предназначен да привлича внимание. 



вторник, 10 септември 2024 г.

Новият Bentley Flying Spur Speed е най-мощният седан в историята на марката

 

Новото Bentley Flying Spur Speed, предефинира понятието за луксозен седан. Това е луксозна лимузина, която съчетава елегантността на класически английски автомобил с мощността и динамиката на спортен болид. Въпреки внушителните си размери, Flying Spur изглежда изключително елегантно и излъчва увереност. Стилно промененият дизайн обаче, не може да се скрие наследството от предходният модел. При по-внимателно вглеждане веднага може да установим, че по подобие на Новото Bentley Continental GT Speed и тук ни се предлага силно модифицирана и подобрена версия, която трябва да приемем за нов модел, а леко промененият дизайн на решетката и броните не могат да ни заблудят.

Ултра луксозният седан вече няма да разчита на W12-цилиндров агрегат, а се превръща в хибриден автомобил който трябва да зарадва екоактивистите. Хибридната система е пренесена почти без промяна от купето и разполага с V8-ицилиндров мотор с мощност 600 к.с., съчетан с електромотор интегрирана в 8-степенната, автоматична трансмисия, чиято обща мощност достига 782 к.с. Това осигурява на седана ускорение от 0 до 100 км/ч за едва 3.5 секунди – цифри, които повечето спортни автомобили могат само да мечтаят. Благодарение на тяговата батерия с капацитет 25.9 кВтч., могат да бъдат изминати до 76 км. в изцяло електрически режим, при ограничена до 140 км/ч. скорост. Тези които желаят това да се случва по-често ще могат да заредят батерията за 2 часа и 45 минути, точно колкото трае една игра на скуош например. Производителят обещава, че с пълен резервоар и батерия ще могат да бъдат изминати 829 км.

Типично за всички модели на марката, когато отворите вратата на Flying Spur се пренасяте в свят на лукс и комфорт. Качествените материали като кожа, дърво и метал са съчетани по изключително изискан начин, създавайки атмосфера на уют и релаксация. Седалките са обгръщащи и предлагат отлична странична опора, дори при динамично шофиране. Мултимедийната система е интуитивна и лесна за използване, а аудио системата с 19 високоговорителя ще ви потопи в свят на музика. Производителят разбира се знае как да глези своите клиенти и предлага десетки вариации за персонализиране. Ако не ви стигат предлаганите 101 екстериорни цвята, 22 основни цвята на кожата с до 700 комбинации, можете да се обърнете към подразделението Mulliner. За първи път за модела се предлага функцията Wellness Seating, която предлага за четирите седалки оптимизиране на телесната температура и регулация на мускулният натиск, което би трябвало да сведе умората до минимум при дълги пътувания. 



Фейслифт за BYD Han

BYD Han е един от водещите модели на китайския производител на автомобили  и един от моделите, благодарение на които марката постигна близо 1 млн. продажби през последното тримесечие. С обновената версия на този впечатляващ седан, BYD продължава да демонстрира своето лидерство в областта на електрическата и хибридната мобилност. Новият BYD Han предлага редица подобрения както в дизайна, така и в технологиите, които го правят още по-привлекателен за потребителите. Обновеният модел впечатлява с елегантния си и спортен дизайн. Външният вид на автомобила е значително подобрен с нови кристални фарове и задни светлини, които придават футуристичен облик на автомобила и променен дизайн на броните. Аеродинамичните линии и спортната задница допълват изисканата визия на седана, като и двете версии - електрическата и хибридната вече ще разполагат с един и същи дизайн.

Нетипично за фейслифт при китайските модел, промени в интериора няма. Така или иначе  вътрешността на BYD Han е създадена с внимание към детайла и предлага високо ниво на комфорт. Централната конзола разполага с 15.6-инчов мултимедиен сензорен екран, който улеснява управлението на различните функции на автомобила и има възможност да се завърта на 90 градуса. Пътниците на задните седалки също могат да се насладят на удобства като регулируеми седалки, панорамен покрив и контрол на климатичната система. На борда разбира се намират място най-новите технологии, които гарантират безопасност и ефективност, като опционално вече за модела е налична автономна система за шофиране от ниво 3 с лидар технология. 

Най-големите промени обаче се намират под капака и остават незабележима за простото око. Една от ключовите иновации е батерията Blade, която предлага по-дълъг пробег и по-добра ефективност. Батерията е преминала успешно теста за проникване с пирон, което доказва нейната безопасност и устойчивост на външни въздействия. Наличният електромотор за модела се предлага в три версии на мощност и задвижва предните колела. Базовата версия е с мощност 204 к.с., последвана от модификации с мощност 228 и 245 к.с. в зависимост от версиите тяговите батерии са с капацитет от 60.5, 72 и 85.4 кВтч., които предлагат автономия между 506 и 701 км. според китайският цикъл на измерване. не по-малко интересна е хибридната версия на модела оборудвана с 5-тото поколение на DM-i хибридната технология на марката. Тя е оборудвана с бензинов 1.5 литров, турбо мотор с мощност 156 к.с., съчетан с електромотор с мощност 272 к.с. Благодарение на тяговата батерия на борда, моделът може да измине до 125 км. в изцяло електрически режим, като в смесен режим на работа средният разход на гориво достига 3.8л/100км. 


понеделник, 9 септември 2024 г.

Концепциите за търговски превозни средства на Kia ще станат реалност още следващата година



Кia прави сериозна заявка за лансирането на своето търговско семейство PBV (Purpose Built Vehicle), което бе представено като концепции по време на изложението CES в Лас Вегас. Там електрическите търговски средства предизвикаха интерес, но не бяха приети на сериозно, а просто като визия за бъдещето на този тип превозни средства. Сега обаче корейците ще представят своите концепции на предстоящото изложение в Хановер, което ще се проведе следващата седмица. 

Kia PBV представлява значителен скок в развитието на автомобилната индустрия, благодарение на интегрирането на редица иновативни технологии. Една от ключовите характеристики на тези превозни средства е електрификацията и новата специално създадена за това моделно семейство платформа. Вместо традиционните двигатели с вътрешно горене, Kia PBV разчитат на мощни батерии и електрически мотори. Това не само намалява вредните емисии, но и осигурява тиха и плавна работа. Електрическите превозни средства предлагат усъвършенствани софтуерни решения, безжични актуализации и отличен товарен капацитет съчетани с отлична маневреност и нисък под. първият модел от търговското семейство на марката - Kia PV5, трябва да бъде наличен на пазара в края на  2025 година, а две години след това ще бъдат представени по-големият негов събрат PV7, както и градският PV1, предназначен за малкият частен бизнес.  

Според информацията, всички модели ще са оборудвани с никел-манганова-кобалтова батерия или литиево-желязо-фосфатна такава за по-евтините версии. Батериите, използвани в Kia PBV са с висока енергийна плътност, което позволява на автомобилите да изминават значителни разстояния с едно зареждане. Освен това, Kia разработва бързи зарядни системи, които значително съкращават времето за зареждане. Комбинирани с ефективни системи за управление на енергията, тези батерии осигуряват оптимална производителност и дълъг живот. Капацитетът на батериите не се съобщава, но според производителят автономията ще достига до 400 км. 

неделя, 8 септември 2024 г.

Wuling HongGuang EV е колата, която ще ви накара да обикнете градския транспорт

 

Китайската марка Wuling представи автомобила, който със сигурност ще ви накара да преосмислите всичко, което знаете за автомобилите. Пред вас застава Wuling Hongguang EV - мобилната версия на вашата любима кутия за обувки, само че с колела. На пръв поглед, Hongguang EV изглежда като плод на кръстоска между голям хладилник и детска играчка. Дизайнът му е толкова незабележим, че вероятно ще го сбъркате с паркиран стълб. Като цяло новият бюджетен модел на марката е базиран на Wuling Confero, но по неразбираеми за нас причини е презентиран като електрическа версия на Wuling HongGuang, който все още се предлага на пазара и то със задоволителен успех. 

Производителят е променил значително платформата на Conferno, като е интегрирал на задния мост електромотор с мощност 101 к.с., който идва директно от Wuling Bingo Plus. На разположение за модела е литиево-желязо-фосфатна батерия с капацитет от 32.6 кВтч., която би трябвало да осигурява автономия на тежащият 1275 кг. модел от поне 300 км., при положение, че максималната скорост е ограничена на 135 км/ч. Срещу доплащане моделът може да бъде оборудван с възможност за бързо зареждане и в рамките на 30 минути ще може да заредите батерията от 30 до 80%. В противен случай ще трябва да чакате най-малко 9 - 10 часа за да заредените енергия достатъчна  да изминете заветното разстояние, но ако имате бърза работа това можете да направите  и с колело, което би ви спестило време. 

Интериорът на Hongguang EV е толкова опростен, че дори спартанците биха я намерили за прекалено семпъл. Пластмасата е навсякъде, а единственото нещо, което прилича на екран, е малкият дисплей на часовника. Все пак пред водача място намира цифров инструментален панел, а срещу доплащане е предвидена и инфо-развлекателна система с 8-инчов плаващ екран. Седалките разположени в конфигурация 2+3 или 2+2+2 места, а багажникът осигурява впечатляващо пространство от 2.8 кубични метра, ако бъдат сгънати вторият и третият ред седалки заедно с тази на пасажера. В серийното оборудване все пак влизат неща като: климатик, ел. пакет и две въздушно възглавници, а системите за подпомагане на шофирането се свеждат до ABS.

Все пак моделът разполага и с един плюс - цената от 8 500 долара. Hongguang EV е толкова евтин, че може да си купите два-три от тях за цената на един приличен EV велосипед. Така че, ако търсите екологично чист начин да се придвижите от точка А до точка Б, без да привлечете вниманието на никого, тогава Hongguang EV е идеалният автомобил за вас. Просто не очаквайте доволни физиономия на возещите се по време на пътуване.