четвъртък, 14 март 2024 г.

Личности: Marcello Gandini (1938-2024)

 Днес стана ясно, че легендарният дизайнер Марчело Гандини е починал на 85 годишна възраст. Италианският дизайнер и известен с работата си в Bertone и е отговорен за модели като Lamborghini Miura, Countach, Diablo и Espada. Негово дело са и по-посредствени модели като: първото поколение на VW Polo и Autobianchi A112. През 1980 година той напуска групата на Bertone и започва свободна практика, като става движеща фигура в разработката на  модели като: Renault 5 Super, Citroen BX, първото поколение на BMW 5-series и Cizeta V16T

Гандини е роден през 1938 година в музикално семейство, но е пристрастен към автомобилният дизайн и механиката. През 1963 година след завършване на гимназия, той прави опити да постъпи на работа в Bertone Group, но Джорджето Джуджаро който по това време ръководи дизайнерският отдел, не харесва неговият стил и се противопоставя за решението на Нучио Бертоне да наеме младият дизайнер. Едва след като Джуджаро напуска Bertone, Гандини е нает на работа емблематичното дизайнерско студио, където работи близо 14 години. 


До края на дните си Marcello Gandini не спира работа и се занимава с индустриален дизайн и производство на мебели, като същевременно работи по няколко концептуални модела за TATA. За съжаление по неясни причини, най-вероятно породени от неразбирателството си Джорджето Джуджаро, той така и не е приет от дизайнерската гилдия, въпреки неговата популярност и принос в автомобилният дизайн. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар