петък, 2 февруари 2024 г.

Lancia Ypsilon е първият нов модел на марката от 14 години насам

Няколко дни преди официалната премиера на новото поколение Lancia Ypsilon, марката разпространи официалните снимки на модела чиито продажби трябва да започнат още тази година. Това е най-важният и първият изцяло нов модел на марката през последните 14 години, от който зависи и бъдещето на компанията и нейното позициониране в концерна Stellantis. По всичко личи, че Lancia става премиум марка и спазва своите производствени планове (Плановете на Lancia до 2028г.), а сътрудничеството с водещият производител на мебели Cassina трябва да придаде неповторим дух на бъдещите модели на марката. 

Първите официални снимки ни показват версията Ypsilon Edizione Limitata Casina от която ще бъда произведени само 1906 бройки. При нея интериорът се откроява с висококачествените материали и уникални дизайнерски характеристики, както и плюшените седалки със специален дизайн. Като цяло дизайнът  на новата Lancia Ypsilon е издържан в стила на концепцията Lancia Pu+Ra HPE въпреки, че не могат да се намерят много общи линии между двата модела. 

Новата осветена декоративна решетка Calice в предната част и задните кръгли светлини вдъхновени от рали легендата Lancia Stratos са детайлите, които намират място в серийният компактен хеч побратим с Peugeot 208 и Opel Corsa, който пък стана и най-продаваният модел на немската марка. Въпреки, че италианският хеч използва същата структура от своите събратя, то дизайнерите са успели да му предадат неподражаем стил. 

Основана върху CMP платформата на PSA, новата Lancia Y  ще се предлага в хибридни и електрически версии. Първоначално на пазара ще бъде достъпна електрическата модификация с мощност от 158 к.с. и тягова батерия на борда с капацитет от 54 кВтч., която осигурява на хартия автономия до 403 км. и ще може да се зарежда от 20 до 80% за 24 минути. В последствие ще бъде налична конвенционалната  версия с лека хибридна технология и 1.2 литров, бензинов мотор с мощност от 100 к.с., който ще бъде куплиран серийно с 6-степенна, двудискова трансмисия. През 2025 година трябва да видим модификацията HF с електрическа мощност от 240 к.с. 

Интериорът на новата Lancia Ypsilon е модерен и елегантен изработен от устойчиви материали. Опционална на борда място намира новият интерфейс SALA  който ще бъде наличен за всички бъдещи модели на марката. Той съчетава функциите на озвучителната система, климатика и амбиентното осветление в салона, които се регулират от един бутон или чрез гласов контрол. На борда място ще намира още  и виртуален асистент с изкуствен интелект, който става неизменна част от продуктите на европейските марки на Stallantis.  Най-открояващият се детайл в интериора обаче несъмнено е импровизираната мултифункционална масичка на централната конзола, която е единственият общ детайл с интериора на концепцията Pu+Ra HPE. Тя от своя страна може да бъде оборудвана с поставка за безжично зареждане на телефони. 

Цени все още не са обявени, но те ще станат ясни малко след официалната премиера на модела която ще се състой на 14 февруари, когато ще разполагаме и с още по-детайлни изображения на модела които ще бъдат добавени към този пост.  

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар