четвъртък, 26 август 2021 г.

Mercedes представи второто поколение на Citan

 Макар и говорители на двете марки да обясняват пред всички медии, че сътрудничеството между тях е приключило, то по всичко личи, че това не е така. Да, немците се отказаха от някои дизелови агрегати доставяни от Renault, но като цяло общите проекти не са изоставени. Доказателство за това е съвсем новото поколение на Mercedes Citan, което отново е базирано на Renault Kangoo, представено още миналата година. Това беше ясно, след като видяхме Mercedes EQT Concept, но за съжаление от неговият екстериорен дизайн не е останало много в производственият модел, но се очаква бъдеща T-класа, която би трябвало да разполага с по-авангардно излъчване. 


Интериорът в новият Citan е модерен, като главен акцент си остава практичността със свой собствен дизайн, който няма нищо общо с този на своя донор. Базовата версия разполага с борд компютър пред водача, 6 въздушни възглавници, климатик, пълен ел. пакет и обикновена озвучителна система. Срещу доплащане обаче за модела могат да бъдат поръчани почти всички глезотии, които марката предлага за останалите си модели като: различните версии на инфотайнмънт системата MBUX с гласов контрол, климатроник, мултифункционален волан и редица системи и асистенти подпомагащи шофирането, като серийно място намират Hill Start Assist и Active Brake Assist. Новост е възможността за поръчка на въздушна възглавница между двете предни седалки и ел. ръчна спирачка. Новият Mercedes Citan ще се предлага в товарна и пътническа версия, като в най-добрия случай ще предлага място за 7 човека, а масата на полезният товар е лимитирана до - 782кг.


Моторната гама отговаря на последните изисквания на стандартите Евро6 и включва бензин и дизелови агрегати снабдени със стоп/старт система. Бензиновите версии разчитат на 4-цилиндровия, 1.3 литров, турбо мотор във версии на мощност от: 102 или 131 к.с. Дизеловите модификации разчитат на 1.5 литровият мотор, който е наличен във версии на мощност от: 75, 95 и 116 к.с., като последната има функция за пикова мощност от 121 к.с. в рамките на няколко секунди. Серийно всички версии са оборудвани с 6-степенна, механична трансмисия, като за най-мощните, бензин и дизелови модификации ще бъде налична и 7-степенната, двудискова скоростна кутия. Следващото лято ще бъде налична и напълно електрическа версия с мощност 102 к.с. и автономия от 282км. 


Продажбите на второто поколение Mercedes Citan в Европа, започват от средата на септември месец с цени от 23 800 евро за пътническата версия и 19 900 евро за товарният модел. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар