сряда, 5 август 2020 г.

Екзотични: Gordon Murray Autotmotive T.50

Южно африканският инженер представи своят първи изцяло собствен суперкар под името Gordon Murray T.50. Създателят на култовият McLaren F1, сега представя неговият духовен наследник, като гарантира, че новият модел е още по-добре ориентиран към водача и ще предлага завидни динамични характеристики, които все още се пазят в тайна. По подобие на своя предшественик GMA T.50, предлага място за трима човека, като пилотът е позициониран в средата на автомобила. Английският суперкар ще разчита на местни поддоставчици, а V12-цилиндровия, 3.9 литров, атмосферен мотор с мощност 663к.с. и достигащ - 12 100 об/мин. е разработен специално за модела от Cosworth. Механичната трансмисия с 6 предавки също е специално разработена и тежи едва 81кг. Моделът е изработен изцяло от екзотични материали, като общото му тегло е едва 986кг. 

Гордън Мъри е известен със своите познания в аеродинамиката и тук, той надминава себе си като освен активните аеродинамични елементи предлага и вграден 40 сантиметров вентилатор в задната част на модела, който отговаря за перфектното разпределение на въздушната струя. В режим на спиране пък същият  спомага за по-добрата ефективност на въздушната спирачка, като според създателят си при скорост от 240км/ч., съкращава спирачният път с 10 метра. За да работи безпроблемно тази система, моделът е оборудван с 48 волтова електрическа система, която захранва електромотора на вентилатора, който пък в режим на ускорение осигурява още 37к.с. в рамките на 3 минути.





Намеренията на производителят са да бъдат произведени 100 бройки от този модел, като цените ще стартират от 2.6 млн. евро без данъци и такси. Първите бройки ще бъдат доставени на своите собственици през 2022 година, като до тогава ще бъде изградена независима дилърска мрежа в Абу Даби, Япония, САЩ и Великобритания. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар