вторник, 24 март 2020 г.

Aston Martin с първият си самостоятелно разработен двигател от 50 години насам

След като стана ясно, че AMG, спира производството на своя 4.0 литров, би-турбо мотор бъдещето пред Aston Martin, стана неясно. Английската компания обаче явно е успяла да събере средства които да инвестира и сега, тя е готова с първият си изцяло собствен агрегат от 50 години насам. Както е известно от 1968 година, моделите на марката се задвижват от агрегати доставяни от Ford, които минават през работилниците на Cosworth, а през последните години компанията разчиташе на споменатият вече агрегат от Mercedes-AMG. 
Според съобщението новият V6-цилиндров, би-турбо агрегат със сух картер е с работен обем от 3 литра и е предназначен за работа с хибридни системи, които се разработват успоредно. При подобна конфигурация, мощността предавана към задните колела може да достигне до впечатляващите 725к.с. при 900Nm. Съобщава се още, че нормите, които покрива новият агрегат се вписват в бъдещите изисквания на Евро7, а общото тегло възлиза на 200кг. 
Първият модел на марката оборудван с новият агрегат ще бъде бъдещият суперкар с централно разположен агрегат - Valhalla, който ще бъде базиран на модела Valkyrie, но пригоден за всекидневна употреба. Неговата премиера се очаква да се състой през 2022 година, като ще бъдат произведени 500 бройки. Веднага след него с новия агрегат се очаква да видим и новото поколение на Vanquish, чиято премиера трябва да се състой през 2023 година. Нищо не се съобщава дали новият агрегат ще бъде наличен и за Aston Martin DBX, който е един от най-важните модели на марката. Всички тези планове обаче, най-вероятно ще бъдат изтеглени във времето, тъй като днес стана ясно, че марката затваря всички свои заводи поради пандемията от COVID-19.

Няма коментари:

Публикуване на коментар