четвъртък, 24 октомври 2019 г.

Mazda MX-30 е първият електрически модел на марката

По-добре късно, от колкото никога! Първият изцяло електрически модел на марката е факт и носи името МХ-30. Той е построен върху новата e-SkyActiv платформа, която ще стане основа за множество бъдещи модели с нулеви емисии с емблемата на Mazda. Дизайна е в стила на представената в началото на годината Mazda CX-30, но с по-голямо внимание към детайла. Впечатление правят срещуположно отварящите се задни врати в стил MAZDA-RX8, чиято цел е просто да улеснят достъпа до втория ред седалки. 
Относно задвижването все още не се казва много, но се знае, че в предната част място намира електромотор с мощност 142к.с., който черпи енергия от батерия на Panasonic, разположена в пода на купето с капацитет 35.5кВтч. Всичко това трябва да има автономия от минимум 200км. в реални условия. Това автоматично означава, че моделът е насочен към клиентите от малките градове, които не изминават повече от 100-120км. на ден и имат възможност да зареждат своите автомобили през нощта. Говорител на марката все пак съобщава, че платформата позволява вграждането на по-голяма батерия, но за сега такава не се предвижда за този модел. 
Интериорът е стилен и предлага всичко необходимо и за по-взискателните клиенти. Цифров инструментален панел, инфотайнмънт система и втори сензорен дисплей за управление на климатичната инсталация придават хайтек атмосфера, а конзолата на скоростния лост, чиито дизайн е в  типично японски стил, завършва общата картина. На лице разбира се, са множество системи и асистенти за безопасност и подпомагащи шофирането, като специално внимание се отделя и на новата интелигентна спирачна система с функция за автономно спиране при нужда. 
Все още не е ясно, кога ще започнат продажбите на MX-30, нито нейната цена, но най-вероятно, тя няма да е от най-достъпните модели на пазара и ще бъдат необходимо минимум 45-50 000 евро за да стане ваша. До края на следващата година обаче, марката ще предложи и версия с 2.0 литров, бензинов мотор и лека хибридна система. Модификацията ще носи името eSkyactiv G и ще се предлага само на японския пазар. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар