събота, 25 май 2024 г.

Baidu Apollo RT6 е първият в света сериен автомобил с автономна система за шофиране от 4-то ниво



Китайската интернет компания Baidu вече пусна на пазара първото си роботакси, което може да се срещне по улиците на Ухан с цена от само 28 350 долара, след възстановяване на премията. MPV моделът с дължина от 4.76 метра носи името Appolo RT6 и се произвежда от JMC. Това е безпилотно превозно средство с автономна система за шофиране от 4-то ниво, което не разполага с волан. Моделът е оборудван с 8 лидарна технология с 40 сензора и 12 камери управлявани от изкуствен интелект, които сканират обстановката около автомобила в радиус от 440 метра. 

За задвижване Apollo RT6 разчита на електромотор позициониран на задния мост с мощност от 150 к.с., който е доставян от BYD. Тяговата батерия на борда, която също е дело на BYD се заменя само за три минути, чрез специално изградени за целта роботизирани станции и  осигурява пробег от около 400 км. Максималната скорост на модела е ограничена на 135 км/ч. 

Интериорът предлага място за 4 човека с индивидуални седалки снабдени с масажна функция и отопление. Пътниците могат да контролират озвучителната система и работата на климатика, чрез гласов контрол, а когато те са само двама предните седалки могат да се сгънат, като по този начин се образува завидно пространство за краката от близо 1 метър. За развлечение по време на пътуването е предвиден и 15.7-инчов дисплей за инфо-развлекателната система с 5G свързаност към мрежата на Baidu.

Намеренията на компанията са до края на годината да произведе минимум 1000 бройки от автономният модел които да кръстосват улиците на големите градове, които позволяват законно движение на подобен тип превозни средства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар