сряда, 7 юли 2021 г.

Lotus Emira с двигател от AMG

 Малко преди компанията да премине към производството на хибридни и изцяло електрически модели, Lotus представя, най-вероятно последният си модел задвижван изцяло от двигател с вътрешно горене под името Emira. Lotus Emira, трябва да се приеме като заместник на Lotus Evora, която от следващата година ще бъде свалена от производство успоредно с Lotus Elise и Exige. Дизайнът на новият модел е в стила на представеният преди две години електрически задвижван Lotus Evija, като марката го окачествява като пригоден за всекидневна употреба. Новият модел е построен върху модифицираното, алуминиево шаси от Evora, а посоченото общо тегло е - 1405кг. Няма да е изненада, ако именно той послужи за основа за бъдещият наследник на Alpine A110, за който от Плановете на Alpine до 2025г., разбрахме, че ще бъде разработен именно с помощта на английската компания. 


За задвижване за първи път в историята на марката е използван двигател от AMG, което явно поставя основите за бъдещо сътрудничество между двете компании. В случая, това е 2.0 литровия, 4-цилиндров, турбо мотор от Mercedes AMG A45, чиято мощност е коригирана на 360 к.с. Имайки предвид потенциала на този агрегат в скоро бъдеще можем да очакваме и по-мощна версия въпреки, че за тези които искат повече мощност в момента марката предлага и познатият 3.5 литров, V6-цилиндров, компресорен мотор който идва от Toyota. Неговата мощност е 395 к.с. и само за него ще бъде налична механична скоростна кутия. Според информацията ускорението на версията с 4-цилиндровият мотор  до 100км/ч. от място става за 4.2 секунди, като максималната скорост която може да бъде достигната е 290 км/ч., а по-мощната версия ще достига 298 км/ч. 


Интериора разбираемо е насочен към водача, като няма нищо излишно, но същевременно предлага всичко необходимо за ежедневна употреба и дълги пътувания. Пред водача място намира цифров инструментален панел, а до него е разположен 10.2-инчов тъчскрийн за мултимедийната система. Дизайнерите дори са успели да намерят място за поставки за чаши, а в страничните джобове на вратите могат да бъдат съхранени и малки бутилки. В базовото обзавеждане място намират: пълен ел. пакет, климатик, мултифункционален волан, ел. кожени седалки, безключов достъп и старт на автомобила, круиз контрол, авт. чистачки и фарове, парктроник в предната и задната част и камера за заден ход. Срещу доплащане за Lotus Emira ще се предлага и адаптивен круиз контрол, система за предупреждение при умора на водача, система за предотвратяване на сблъсък, сензор за следене движението в пътната лента и др. Цената, която иска производителят за своя последен модел е около 76 000 британски лири в Англия, а в Германия моделът ще струва 96 000 евро. версията с 4-цилиндровият мотор ще струва около 60 000 паунда, но тя ще бъде достъпна не по-рано от 2023 година.



Няма коментари:

Публикуване на коментар