сряда, 20 януари 2021 г.

Mercedes EQA (H243) с цена от 38 540 евро

 Първият модел от електрическата флотилия на марката, която се чака тази година, бе представен официално днес. Mercedes EQA, обаче не ни изненадва с нищо. Електрическият модел е базиран на новото поколение Mercedes GLA, но с променен дизайн характерен за моделите от моделното семейство EQ, като коефициентът за челно въздушно съпротивление е сведен до 0.28.  


Най-малкият модел в гамата разчита на електромотор, разположен в предната част с мощност 190к.с. и батерия с капацитет 66кВтч. и вградено термо помпа, която според производителят осигурява автономия от 426км. Модификацията EQA 250 ще бъде последван от по-мощна версия с два електромотора и съответно със задвижване на четирите колела. В този случай мощността възлиза на 268к.с., а автономията се покачва до над 500км. Производителят съобщава още, че при зареждане от бързозарядна станция батерията ще може да бъде заредена от 10 до 80%, само за около 30 минути. 


Интериора е идентичен с този на GLA, като серийното оборудване обаче е малко по-високо, а тапицерията разполага със специфични елементи с вградени оптични влакна. Серийно EQA ще се предлага с инфоразвлекателната система MBUX с два 7-инчови дисплея или 10.2-инчови такива за по-скъпата версия. Внимание се отделя на интелигентната навигационна система, която може да изчисли най-бързият маршрут от точка А, до точка Б, като намира най-близките зарядни станции от списък с 450 000 в 31 държави и дори изчислява времето за зареждане, което ще е нужно за да достигнете своята дестинация. Друга функция, която ще се предлага серийно е възможността на климатичната инсталация да осигурява нужната температура предварително, чрез приложение от телефона. Системите за поддържане движението в пътното платно и тази за предотвратяване на сблъсък, както и адаптивният автопилот също са серийно на борда. Срещу доплащане клиентите ще имат възможност да въоръжат своите модели с пълен арсенал от всевъзможни системи и асистенти подпомагащи шофирането с които производителят разполага в момента. В този случай обаче цената на модела може да скочи с над 50%. Цената всъщност е един от най-силните козове на Mercedes EQA. В Германия например стартовата цена на EQA 250 ще бъде 47 540 евро и като се вземе предвид отстъпката от 3000 евро, която прави производителят и 6000 евро субсидия при покупка на електрически модел, то Вие може да притежавате един напълно задоволителен и качествен модел само за 38 540 евро, след субсидиите. Продажбите в Европа, стартират още тази пролет. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар