четвъртък, 31 декември 2015 г.

Какво видяхме през 2015 година

За разлика от минали години, тази мина някак си вяло. Поне що се отнася до представянето на интересни модели. Не, че такива липсваха, но те бяха естествено развитие на нещата, а не изненади. Китайците бяха супер активни и ако сметнем техните премиери, то те ще заличат всички останали взети заедно. На тях обаче все още няма да обръщаме голямо внимание, тъй като повечето, да не кажем почити всички са предназначени за местния пазар и не блестят с  технологии и дизайн.  Тази година не се размина и с представянето на нови марки. Немската компания Borgward, възкръсна след 54 годишно отсъствие с модела BX7. Не малка заслуга за това има китайската Foton, която предоставя производствените си мощности и технологиите за осъществяването на този модел. Небезизвестната Fisker пък се преименува в Karma, след като смени собственика си. Същата съдба сполетя и руското подразделение на Daewoo, което вече носи името Ravon. И на края, но не на последно място корейците влезнаха с двата крака напред във висшето общество със своя Genesis EQ900 / G90. Това ще бъде премиум бранда на Hyundai и от него ще очакваме още редица модели, които няма да отстъпват по нищо от своите конкуренти в този сегмент. 
Що се отнася до останалите световни премиери, то началото на 2015 година, не бе отбелязана с нищо интересно. Първата по-важна премиера дойде отвъд океана, към края на месец януари. В Детройт домакините представиха новото поколение на Chevrolet Volt, а японците пък показаха пред света модела който бе разработван с години - Acura NSX, чиито продажби са очакват да започнат едва в края на 2016 година - след като остарее. 
Февруари месец, бе значително по-динамичен. Тогава производителите сякаш излязоха от зимен сън и преди автосалона в Женева, започнаха да показват своите нови предложения. Renault KadjarFerrari 488 GTBNissan Maxima 2016Honda Pilot 2016Skoda Superb 2015Hyundai Tucsonновото Audi R8 ,  Volkswagen Caddy и Touran бяха показани пред света значително преди своята официална премиера.
През март месец по време на самият автосалон в Женева, видяхме английският отговор на BMW 5 серия, а именно новият Jaguar XF. Мercedes от своя страна показа новият  - стар GLE, а в другата част на света или по-точно в Ню Йорк, корейците показаха новата Kia Optima. Малко след това американците на свой ред представиха своето предложение в този клас - Chevrolet Malibu , а от Cadillac отговориха на немците във луксозният сегмент с изцяло новият си флагман обозначен като - CT6.  Японците пък представиха новото поколение на един от най-продаваните SUV модел отвъд океана - Lexus RX.  В Русия пък, Lada представи седана  Vesta, на който се залагат огромни надежди. На същата платформа марката представи и кросоувъра XRAY, който допълва общата картина в руското автомобилостроене. В Европа, Ford представи новият и скучен Galaxy, а от VW представиха логичното продължение на един от бестселърите си - Volkswagen T6, който без изненада бе избран за ван на годината. По същото време в Китай се случи нещо, на което не бе обърнато подобаващо внимание, но след някоя и друга година някои от реномираните производители, които в момента доминират в луксозният сегмент на пазара ще трябва да се съобразяват с Dongfeng Number 1. Въпреки, че моделът е построен върху остарялата платформа на Citroen C6, със сигурност ще отмъкне значително количество клиенти на по-скъпите: Audi A6 и Mercedes E-class. Не казваме, че качеството е на същото, но със сигурност в близко бъдеще китайците ще достигнат тези нива.
Пролетта дойде с Новият Chevrolet Camaro. В Индия французите представиха бюджетният Renault Kwid и с цената си от 7000 евро е на път да стане един от най-продаваните модели в региона. Със ниската си цена Fiat ще атакува европейските пазари с новото Tipo, чието качество на интериора обаче се доближава до това на китайските представители. Не така стоят нещата при Opel Astra K, който макар и с намалените габарити предлага по-голямо вътрешно пространство спрямо това на предшественика си.
През юни месец се състояха едни от най-интересните премиери. Наред с кросоувърите  BMW X1 и Mercedes GLC, бе представен и новото Mini Clubman, който издига моделът едно стъпало нагоре. Същото важи и за скучното Audi A4 (B9) и Chevrolet Cruze, за който можем само да съжаляваме, че няма да се предлага в Европа. Съжаляваме също, че новото BMW 7-серия е толкова скъпо, че мнозина няма да могат да си го позволят дори и на вторичния пазар след 10 години, а тогава инфотейнмънт технологиите намиращи място в лимузината ще бъдат толкова остарели, че реално те няма да бъдат използваеми. Италианците блеснаха със своята Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio Verde, която чакахме повече от 7 години.
Месец след това, французите представиха най-важният за тях модел - Renault Talisman. Това е поредният опит на марката да се върне в класа а луксозните фамилни седани и в случай на неуспех най-вероятно ще бъде и последният. Infiniti пък влиза с пълна сила в компактния, премиум клас със Q30 и QX30, а успехът му е гарантиран. Не е ясно каква ще е съдбата на новото Suzuki Baleno, чиито дизайн надали ще се приеме радушно на стария континент. В САЩ, Tesla представи третият си в своята история модел, но първият в света сериен SUV, задвижван изцяло от електричество - Tesla Model X.
По традиция във Франкфурт всички производители представят най-интересните си модели. Така бе и тази година. През септември именно там видяхме: Jaguar F-PaceЧетвъртото поколение на Renault Megane, най-бързият и скъп, а може би и грозен SUV - Bentley Bentayga, новата Toyota Prius и новият Volkswagen Tiguan. Отвъд окена бяха показани 10-тото поколение на Honda CivicHyundai Avante/Elantra, водородната Honda FCX и Suzuki Ignis, който за сега ще се предлага само в Япония.
Ноември месец също бе интересен със своите премиери. Не можем да не споменем Mercedes GLSCadillac XT5Новата Mazda CX-9, великолепният Fiat 124 Spider Buick LaCrosse и Kia K7 / Cadenza / Amanti .
Последният месец от годината също бе динамичен. Макар и малко, премиерите бяха изключително важни. Новият съвместен проект за товарен модел на Peugeot и Citroen, но този път с Toyota стана факт. Моделите ще започнат да се предлагат на пазара от средата на следващата година и ще поставят нови стандарти в своя клас. Mercedes показа фейслифт версията на SLK, чието име вече ще бъде SLC,  а китайците показаха нов кросоувър - Geely Emgrand NL7 / BOY, който има вероятност да се предлага дори и в Европа. Месецът обаче бе определено на шведите. Те показаха своят нов флагман Volvo S90, чиито 4-цилиндрови агрегати с мощност до 400к.с. и авангардна технология ще утвърдят производителя, като един от най-авангардните в момента.
Като цяло, годината, не бе скучна и всички производители показаха по нещо, но се надяваме следващата да бъде по-динамична и интересна.














Няма коментари:

Публикуване на коментар