неделя, 1 септември 2024 г.

Класики: Volkswagen Corrado

 

Volkswagen Corrado е автомобил, който въпреки сравнително краткия си производствен цикъл, успя да си спечели култов статус сред автомобилните ентусиасти по целия свят. Произвеждан от 1988 до 1995 година, Corrado се отличава със своя стилен дизайн, спортни характеристики и иновативни технологии за времето си. Corrado е представен през 1988 година, като наследник на Scirocco и е проектиран от Giorgetto Giugiaro, един от най-известните автомобилни дизайнери на всички времена. Неговият чист и аеродинамичен силует, го превръща в един от най-разпознаваемите автомобили от 90-те години, но така или иначе не може да повтори успеха на своят предшественик и дори се смята за един от провалите на VW.

Немското купе е един от първите автомобили в своя клас, който е проектиран с оглед на максимална аеродинамика и е след Lancia Thema 8-32 е първият достъпен модел на пазара, който разполага с прибиращ се електрически заден спойлер. Коефициентът на въздушно съпротивление от 0.32 е впечатляващ дори и по съвременните стандарти, което обаче е далеч от показателя - 0.26, който постига неговият пряк конкурент -  Opel Calibra. Corrado се предлага с различни двигатели, включително 1.8-литрови турбо и атмосферни агрегати, както и легендарния VR6 двигател с V-образно разположение на цилиндрите, но с обща глава и блок. През годините работният обем на агрегатите варира между 1.8 и 2.9 литра и мощност между 107 и 190 к.с. малко известен факт, че до голяма степен Corrado е базиран на платформата от втората генерация на Volkswagen Golf , но се сглобява в заводите на Karman, което обяснява високата цена и до някъде слабият интерес към модела. 

Интериорът на Corrado е функционален и спортен, с добре разположени уреди и удобни седалки. Не е тайна, че марката има амбициите с този модел да завладее част от американският пазар, която е и причина купето да се предлага сравнително добре оборудвано. В САЩ, Corrado се предлага серийно с климатик, ел. пакет, серво на волана, озвучителна система дори темпомат на цена от 17 900 долара. Освен това моделът предлага подобаващо пространство на втория ред седалки, което е сравнимо с това на тогавашното купе BMW 3-та серия.  

Днес, Corrado е търсен автомобил сред колекционерите и любителите на класически автомобили. Цените на добре запазените екземпляри продължават да нарастват. Volkswagen Corrado е автомобил, който съчетава в себе си спортни характеристики, стилен дизайн и иновативни технологии. Неговият култов статус се дължи на уникалната комбинация от тези качества. Въпреки че производството му е прекратено през 1995 година, Corrado си остава един от най-желаните спортни купета на всички времена.


Няма коментари:

Публикуване на коментар