петък, 22 юли 2022 г.

Cadillac Celestiq EV Concept с амбиции да застане редом до Rolls Royce

 Американците се надяват да навлезат плътно във ултра премиум сегмента с електрическият Cadillac Celestiq EV, чиито концептуален модел марката показа днес. За съжаление обаче дизайнерите явно са изгубили своят потенциал, тъй като повтарят линиите на екстериора от представеният миналата година електрически SUV - Cadillac Liriq. Купето в стил фастбек с пет врати, проектирано като седан, а приликите с със споменатият SUV модел са очевидни. Просто височината е снижена значително и подобаващо за концептуален модел Cadillac Celestiq EV, притежава някои детайли които в серийният модел ще изчезнат. Трудно ще бъде на бъдещите клиенти да оприличат своят модел, като конкурент на Rolls Royce, Bentley и Maybach, но така или иначе марката е тръгнала по този път. 

Що се отнася обаче до предлаганият лукс, то американският модел няма да отстъпва по нищо от своите конкуренти. Таблото разполага с 55-инчов дисплей, но най-вероятно и той няма да намери място в производствената версия. На централната конзола е разположен таблет, чрез който водачът ще управлява функциите на четиризоновата климатична инсталация, а пасажерите на задните седалки разполагат с индивидуални екрани интелигентно интегрирани в облегалките на предните седалки. Озвучителната система на Cadillac Celestq EV Concept разполага с функция за индивидуално настройване на звука за четирите места в купето, а панорамният покрив се затъмнява при пряка слънчева светлина, като пътниците могат да избират колко точно да бъде това индивидуално за себе си. В помощ на водача на борда място намира следващото поколение на автономната система за шофиране Ultra Cruise, чиито подробности за нейната работа са спестени. 

Относно задвижването марката не споделя много, но имайки предвид, че моделът се основава върху платформата от Liriq, то при всички случаи задвижването ще се осъществява посредством два електромотора, чиято обща мощност се надяваме да надхвърля 800 к.с. в най-мощната си версия. Споменава се автономия от минимум 483 км., което е твърде недостатъчно, тъй като един от преките му конкуренти в лицето на Lucid Air, предлага автономия от близо 800 км. и мощност от 1100 к.с. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар