петък, 11 октомври 2024 г.

Tesla Cybercab предлага пътешествие към утопията или просто още една мечта

 

Tesla Cybercab е още един футуристичен проект на Илон Мъск, който обещава да промени света, но вероятно ще остане само на хартия макар да се съобщава, че серийният модел на концепцията представена днес ще бъде наличен на пазара най-късно през 2027 година. Познавайки темповете с които компанията развива своите модели и ако това въобще се случи, то няма да видим Cybercab по улиците по-рано от 2030 година, а обявената цена от 30 000 долара ще се увеличи поне с 60-70%. 

Cybercab Concept изглежда като по-малък, по-секси брат наTesla Cybertruck, но с две врати тип крило на чайка и без волан и педали. Защо да имаш контрол над автомобила си, когато можеш да се довериш на софтуер, който е известен с това, че понякога се обърква и решава да те заведе на обиколка из града, вместо до дестинацията ти.

Стана ясно, че Cybercab ще струва под 30,000 което е почти като да имаш собствено такси на повикване. Тук е мястото да припомним, че китайският Baidu Apollo RT6 в момента струва по-малко от 29 000 долара. Но не се притеснявайте, защото разходите за поддръжка на Tesla ще бъдат толкова ниски, че ще се чувствате като в масов транспорт, но без досадните други пътници. Освен, ако компанията не реши по средата на пътуване, че ще ви трябва допълнително приложение което ще трябва да закупите допълнително, ако искате да достигнете до своята цел. 

Tesla Cybercab е поредният пример за това как Илон Мъск успява да ни продаде мечти за бъдещето, което винаги е на една година разстояние. Докато други компании вече имат автономни таксита на пътя, Tesla продължава да обещава, че “истинското” самоуправление е точно зад ъгъла. Но кой знае, може би един ден ще се събудим и ще открием, че Cybercab наистина е тук. Или може би просто ще продължим да чакаме.


Няма коментари:

Публикуване на коментар