събота, 12 октомври 2024 г.

Личности: Ratan Tata (1937 - 2024)

 

Тази седмица се разделихме с още една значима личност от съвременното автомобилостроене, а именно Ратан Тата. Ратан Навел Тата е роден през 1937 година в семейство на парси, етно-религиозна група с персийски произход. Завършва архитектура и строително инженерство в Корнелския университет в САЩ и след завършването си в Индия през 1962 г., той се присъединява към семейната фирма, основана от неговия прадядо през 1868 г. 

Ратан Тата поема председателството на Tata Group през 1991 г., същата година, когато Индия предприема мащабни икономически реформи. Под негово ръководство, Tata Group се превръща в глобален конгломерат с интереси в различни индустрии, включително стомана, автомобили, информационни технологии и чай. Едно от най-забележителните му постижения е придобиването на британските автомобилни марки Jaguar и Land Rover през 2008 г. за 2.3 милиарда долара. Тази сделка утвърждава Tata Motors като глобален играч в автомобилната индустрия. 

След оттеглянето си от активното управление през 2012 г., Ратан Тата се посвещава на благотворителна дейност, особено в подкрепа на бездомните животни в Индия. Той почина на 9 октомври 2024 г. в Мумбай на 86-годишна възраст без да остави преки наследници на империята, тъй като никога не е бил женен и няма деца. Въпреки това, Ратан Тата ще бъде запомнен като визионерски лидер, който не само трансформира Tata Group, но и допринесе значително за развитието на индийската икономика и индустрия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар