понеделник, 4 септември 2023 г.

Новият Renault Scenic E-Tech със звучене от Жан -Мишел Жар

 По подобие на Renault Espace, което от MPV модел се преобрази в триредов SUV, сега друг емблематичен еднообемен модел на марката придобива формите на SUV, а именно новото поколение на Renault Scenic, което на всичкото и отгоре става изцяло електрически задвижван. Дизайна на Renault Scenic E-Tech е издържан изцяло в стила на Renault Rafale и може да се приеме като по-универсална негова версия, макар също да се предлага само с два реда седалки. Като цяло визията не ни изненадва, тъй като е много подобна на тази кяйто видяхме миналата година в концепцията Scenic Vision. Добро впечатление прави решението на разработчиците да оставят в серийният модел 20-цоловите джанти и прибиращите се дръжки на вратите, които за сега ще радват само притежателите на изцяло електрическите модели на марката. 
Построен върху CMF-EV платформата на марката, която е идентична с тази на Renault Megane E-Tech и Nissan Ariya, новото Scenic E-Tech се задвижва от електромотор позициониран в задната част с мощност 168 или 215 к.с. в зависимост от версията. Базовата версия получава тягова батерия с капацитет от 60 кВтч., която осигурява автономия от 418 км., а за по-мощната версия е предвидена батерия от 87 кВтч., чиято автономия достига 610 км. Най-вероятно в по-късен етап ще бъде налична и двумоторна версия, но това не е потвърдено официално. 

Интериора е познат от останалите модели на марката, което е ясно, че съкращава значително разходите, но до някъде различните модели губят своята идентичност. Това означава, че пред водача място намират 12.3-инчов дисплей за инструменталният панел и 12-инчов вертикално разположен сензорен екран за инфотайнмънт системата. Централната конзола и подлакътника идват директно от Megane E-Tech, а специално внимание се обръща и на подлакътника вграден облегалката на задната седалка с интегриран органайзер, две поставки за чаши,  USB-C портове и подложка за безжично зареждане на телефони, което се среща за първи път в автомобил от тази ценова категория. Оборудването като цяло включва до 30 асистента подпомагащи шофирането, панорамен покрив с промяна на прозрачността, което освобождава мястото заемано от механичната щора.  Налични ще бъдат три нива на оборудване: Techno, Alpine и Iconic, като всички те получават уникални звуци по време на движение композирани от Жан-Мишел Жар.

Производството на Renault Scenic E-Tech ще се осъществява във Франция, а пазарната премиера на модела няма да бъде по-рано от началото на следващата година, като цените за сега остават в тайна.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар