вторник, 10 май 2022 г.

Това е новият Range Rover Sport

 Преди броени минути се състоя официалната премиера на новото поколение Range Rover Sport. Дизайна на новото поколение не е променен фундаментално, а по-скоро еволюирал и притежава стилистиката на представеният в края на миналата година нов Land Rover Range Rover, чиято платформа използва. Именно благодарение на нея моделът получава най-новите хибридни технологии, като в по-късен етап се очаква дори и изцяло електрическа версия. 

Първоначално новият Range Rover Sport ще бъде наличен с 6 и V8-цилиндрови, бензинови и дизелови агрегати оборудвани с лека хибридна система. Базовата версия разчита на 3.0 литров, 6-цилиндров, турбо бензинов мотор оборудван с лека хибридна технология, който ще се предлага във версия на мощност от 355 или 395 к.с. По-нагоре в гамата е позициониран новият - 4.4 литров, би-турбо мотор от BMW с мощност 523 или 635 к.с. за SV-версията, която ще бъде представено в по-късен етап. За тези, които предпочитат дизеловото гориво е наличен 6-цилиндровият, 3.0 литров, турбо мотор който ще се предлага във версия на мощност от 300 и 350 к.с. Не по-малко интересни са и хибридните Plug-in версии оборудвани с 3.0 литровият, бензинов мотор и електромотор, чиято обща мощност възлиза на 440 или 510 к.с. в зависимост от модификацията. Благодарение на наличната литиево-йонна батерия с капацитет от 38.2 кВтч., пробегът на тези версии в чисто електрически режим достига до 114 км., а благодарение на зарядната система с мощност от 50 kW, батерията може да бъде заредена на 80% процента за 40 минути от бързозарядна станция. При всички случаи трансмисията е 8-степенна, автоматична от ZF, задвижваща четирите колела, чрез електронен, векторен диференциал с ограничено приплъзване. Въздушното окачване е серийно за всички версии, а управляемите задни колела са налични срещу доплащане заедно с активните стабилизиращи щанги. Не са забравени и офроуд възможностите на модела, чието адаптивно окачване позволява да бъдат преодолени водни препятствия с дълбочина от - 90 см. 

Интериорът е взаимстван от луксозният Range Rover, но с различна централна конзола, чиито дизайн придава спортно елегантна атмосфера заедно с новият три спицов волан. Пред водача място намира13.7-инчов цифров инструментален панел, а на централната конзола е разположен 13.1-инчов извит екран за инфотайнмънт системата оборудвана с Amazon Alexa, което означава, че част от функциите в автомобила ще се управляват, чрез гласови команди.  Интересна е функцията на електронното вътрешно огледало за обратно виждане, чиито образ може да се разделя на две и да покзвазва какво се слува и на задните седалки. Седалките от своя страна са с нов дизайн и масажна функция, а за доброто настроение се грижи озвучителна система с мощност от 1430 W. цените на новият Range Rover Sport ще стартират от около 90 000 евро, което е значително нарастване на цената спрямо настоящият модел, но същевременно е и значително по-евтин от Range Rover с неговите 114 000 евро. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар