вторник, 19 април 2022 г.

Merecedes EQS SUV (X296) ви оставя безпристрастни, докато не влезете в него

 Mercedes експлоатира до краен предел  дизайнерската линия на своите електрическо семейство EQ, като дори вече не си прави труда да обозначава различните модели с друга буква. Така на свой ред, новият флагмански SUV от серията EQ, базиран на Mercedes EQS ще носи името EQS SUV. По отношение на дизайна казахме, че Mercedes EQS SUV не изненадва с нищо и дори е леко скучноват, но триредовият електрически флагмански SUV на Mercedes,  изглежда значително по-елегантно в сравнение със своят пряк конкурент в лицето на BMW iX, а и ще предлага значително по-добро вътрешно пространство. 

Интериора на Mercedes EQS SUV ще разполага серийно с 12.3-инчов цифров инструментален панел пред водача и 12.8-инчов таблет за инфотайнмънт системата. Срещу доплащане наличен разбира се е изключителният MBUX Hyperscreen екран съчетаващ три дисплея под общ панел с диагонал от 56-инча в комбинация от HUD дисплей и новите итуативни странични огледала, които разпознават, кога водача отправя поглед към тях и настройват образа спрямо позицията на водача. За втория ред седалки опционално са налични двойка 11.6-инчови дисплея, които могат да се премахват и да се използват извън автомобила. Въздушното, адаптивно окачване е серийно за модела, както и системата Dynamic Select в съчетание с управляемият заден мост. Пакета за подпомагане на шофирането включващ: адаптивен круиз контрол, активен асистент за поддържане движението в пътното платно, сензор за обекти в мъртвата зона на водача, активна система за предотвратяване на сблъсък действаща във всички посоки, Pre-Safe PLUS и Pre-Sage Active Side. На централната конзола между предните седалки е разположен сензор за пръстов отпечатък, чрез който могат да бъдат запаметени профилите на до 7 човека, които могат да управляват автомобила. Финален щрих за луксозната обстановка допринасят  серийният панорамен покрив и двата реда ел. седалки оборудвани с подгряване, масажна и вентилираща функция.

По отношение на задвижването Mercedes EQS SUV ще се предлага в две версии - 450+ и 580 4MATIC. Базовата версия разчита на един електромотор позициониран на задната ос с мощност 360 к.с., а модификацията със задвижване на четирите колела - 580 4MATIC, разполага с два електромотора с обща мощност от 544 к.с. И при двата случая, тяговата батерия е с капацитет от 107.8 кВтч., като според производителят зареждането от 10 до 80%, чрез бързозарядна станция няма да отнема повече от 31 минути. При домашни условия обаче пълният заряд на батерията ще отнема 11.25 часа. Срещу доплащане се предлага вграждане на зарядно устройство с мощност от 22 kW, с помощта на която времето за зареждане може да бъде сведено до 5 часа. Донякъде е успокояващ факта, че за 15 минути, чрез бързо зарядна станция батерията може да бъде дозаредена с електричество достатъчно да изминете 300км. И за двете модификации се посочва се автономия от 613 км. 

Производството на Mercedes EQS SUV ще се осъществява в САЩ, където марката вложи близо 1 млрд. долара за модернизирането на производствените мощности в Алабама. Продажбите трябва да започнат по-късно, тази година. Производителят все още не е оповестил цени, но най-вероятно производителят ще иска поне 10-15%, повече от цената на EQS, чиято базова версия се предлага за 106 000 евро. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар