петък, 14 август 2020 г.

Екзотични: Hyperion XP-1

Какво ще кажете за хиперкар, задвижван от водородни клетки? Американската компания Hyperion, представи именно такъв екземпляр, задвижван от водородни клетки, чието име е XP-1. Моделът е продукт на 10 годишно развитие на технологията, която разполага с протонна горивна клетка и ултра-кондензаторна технология за съхраняване на енергията. 
Hyperion XP-1 се задвижва от четири електромотора с обща мощност над 1000к.с., куплирани с 3-степенна трансмисия. Според производителят, тежащият едва 1032кг. модел може да ускори до 100км/ч, от място за - 2.2 секунди, като максималната скорост достига 356км/ч. С едно зареждане на карбоновите резервоари с водород, могат да бъдат изминати 1635км. 
марката планира да произведе 300 автомобила от този модел, като производството му ще започне през 2022 година. Цената на всеки един от тях ще започва от 2.5 млн. долара без данъци и такси. За тези пари собствениците ще се настанят във футуристичен интериор с 96-инчов, вертикално разположен тъчскрийн панел на централната конзола и възможност за жестово или гласово командване на някои от системите. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар