неделя, 6 септември 2015 г.

Kamaz и Hawtai в общо сътрудничество

Тази седмица китайската Hawtai е сключила договор за взаимно сътрудничество с руският производител на тежкотоварни машини - Kamaz. Според докладите китайската страна се задължава да предостави терен на руската компания за изграждане на завод, както и да разпространява готовата продукция. Все още не е ясно под какво име ще излизат влекачите, но най-вероятно руснаците ще продават своята продукция с емблемите на китайската марка.
Този ход е добре премислен от китайците, тъй като по този начин, те ще успеят да се доберат до макар и остарелите технологии на Daimler-Benz. Не е тайна, че от няколко години Mercedes и Kamaz са в тясно сътрудничество и руските машини вече разполагат с възли и агрегати от предходни модели на немският концерн. Руската страна категорично отхвърля възможността в Русия да бъде отворен завод за производство на леки автомобили на Hawtai. Макар и продажбите им в момента да се осъществява на руският пазар, то резултатите не са впечатляващи и руската, както и китайската страна нямат интерес за подобни инвестиции. 
Да припомним, че китайският производител стана известен с това, че представи модел, който бе заклеймен като клонинг на първото поколение Parsche Cayenne. Първоначално марката произвежда модели базирани на технологии и платформи от Hyundai, а в по-късен етап сключва договор за взаимно сътрудничество и с Chrysler. Компанията също така вгражда в своите модели и дизелови агрегати на италианската VM Motori. Преди няколко години пък марката имаше амбициите да стане партньор на Saab, а в последствие дори искаше и да придобие шведската компания или това, което беше останало от нея, но тава така и не се случи. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар