събота, 8 септември 2012 г.

Тунинг легенди: Zender


  Още в началото на 70-те години Hans-Albert Zender започва да предлага на пазара детайли за автомобили със собствен дизайн. Тако той става един от първите, които предлагат тази услуга за персонализиране на автомобила. През 70-те години той се захваща над собствен проект и представя модел базиран върху комби версия на Mercedes 123 - 280Е. Подобрявайки аеродинамиката, повишаване на мощността на бензиновия, 6-цилиндров агрегат до 215к.с и напълно новия интериор показват способностите на тунинг фирмата. Разбира се, всичко това си има и своята цена, тъй като тя възлиза на шокиращите 125 000DM. През 80-те години фирмата предлага и версии базирани върху Mercedes 190Е, чиято цена също надвишава два пъти тази чисто новите автомобили. 
В края на 80-те години Zender предлага собствен модел наречен Vision, който използва агрегат от Mercedes 560SEL/SEС. Той е с изцяло собствен дизайн и е с централно разположен агрегат. Неговите динамични характеристики днес  не изглеждат нищо особено, но в средата на 80-те години автомобил достигащ 285км/ч и ускоряващ до 100км/ч за по-малко от 5 секунди е привличал внимание. С цена от 200 000DM обаче този модел не може да се наложи и остава произведен в изключително малък тираж. 
По-късно е представен и модела Fact 4 Bi-Turbo, изработен от карбонови сплави и оборудван с V8-цилиндров агрегат от Audi. С помощта на двата турбо компресора мощността достига 450к.с., а максималната скорост е 315км/ч. Фирмата предлага и множество аеродинамчни пакети на модели на Audi, VW, Renault , Alfa Romeo, BMW и др., които са доста популярни през 80-те и 90-те години. Към днешна дата фирмата продължава да предлага тунинг аксесоари, но освен концептуалните модели, които представя от време на време не са известни някакви по-сериозни разработки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар