неделя, 11 септември 2011 г.

Екзотики: Bitter Vero




От тази седмица, всеки уикенд ще ви представяме екзотични модели произведени през последните години, чието производство по една или друга причина е в силно лимитиран тираж. Моделите няма да са подредени по азбучен ред, а ще бъдат избирани случайно.
Първият модел избран на случаен принцип е Bitter Vero. Този автомобил е базиран върху платформата на Holden Caprice/Chevrolet - Caprice/Pontiac G8. Сглобен в Австрия, европейците имат възможност да се докоснат до тези модели чиято външност е силно променена. Цената на Vero започва от 90 000 евро. Снабден с V8-цилиндров бензинов агрегат седанът разполага с 378к.с. и механична трансмисия взети директно от Corvette. Съществува и версия Sport, чиито двигател е оборудван с механичен компресор, а мощността възлиза на 550к.с. Освен промените в екстериора, фирмата преработва основно и интерора, като предлага на своите клиенти значително по-голям лукс. Материалите са висококачествени, а изработката първокласна. Серийно се предлагат навигационна система, асистент за паркиране, шибедах и видеосистема, чиито монитори са разположени зад подлглавниците. Освен това автомобилът разполага с програма за стабилност ESP, ксенонови светлини и светодиодни стоп-светлини.
Основателят на компанията Erich Bitter, представя първият си модел през 1973г. базиран върху Opel Diplomat. От тогава до края на 80-те години всички модели представени от Bitter са базирани върху модели на немската компания и се предлагат както в Европа, така и в САЩ. Почти 20 години, компанията не представя нов модел и едва оцелява. Erich Bitter не може да се споразумее с ръководството на Opel за доставки на сурови модели, които да бъдат преработени в халетата на немския производител - Bitter. Така до 2007 година, когато е представен Vero, компанията практически е в несъстоятелност. Миналата година Bitter представи нов модел базиран върху Opel Insignia, чиято съдба все още не е известна, но да се надяваме, че за напред ще продължаваме да се радваме на нови модели от бутиковата фирма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар