петък, 11 октомври 2024 г.

Alpine A390_β Concept е синергия между природа и технология

 

Когато станаха ясни Плановете на Alpine до 2025г. разбрахме, че марката подготвя и Grand Tourer, който трябва да бъде представен някъде през следващата година. От тогава тръпнехме в очакване за да разберем малко повече относно бъдещият модел на марката и днес това се случи. Пред нас е концепцията Alpine A390_β, която визуализира именно този бъдещ модел на марката. A390_β е представена като първият 100% електрически спортен фастбек на марката, който ще символизира прехода на марката към електрическа мобилност. 

Според информацията, дизайнът който виждаме днес ще бъде пренесен на 85% в серийният модел, който според производителят ще се окачествява като спортен фастбек кросоувър. Със сигурност обаче от съображение за сигурност не трябва да очакваме срещуположно отварящите се врати в серийната версия. Дизайнът като цяло впечатлява с динамичният си и плавен силует, който според дизайнерите е вдъхновен от природни форми като капка вода, което осигурява оптимален баланс между функционалност и аеродинамика. Аеродинамиката очевидно е била приоритет при оформянето на модела още повече, че същият се задвижва изцяло от електричество. 

Според оскъдната информация, концепцията би трябвало да се задвижва от двойка електромотори позиционирани на предния и задния мост, които осигуряват интелигентна и лека конструкция, съчетана с динамичните системи на AmpR Medium платформата на марката. Трябва да вметнем, че в момента най-мощният модел базиран на тази платформа е Nissan Ariya Nismo, който разполага с мощност от 429 к.с., които биха напълно достатъчни за моделът на Alpine, който се очаква да бъде значително по-лек от японският SUV. 

Интериорът на A390_β предлага уникално изживяване с кокпит и седалка на водача, който може да превключва между комфортен и спортен режим. Благодарение на това при спортният режим, стойката на водача е подобна на тази при пилотите от Формула 1. Задните седалки от мемори пяна пък осигуряват изключителен комфорт в атмосфера, която пренася природните елементи - сняг и камък вътре в автомобила. Така поне дизайнерите описват своите идеи за интериора на концептуалният модел. 

Свързването на дизайна с природни форми е интересен подход, който създава визуално привлекателен и аеродинамично ефективен автомобил. За разлика от екстериора обаче, интериора няма да бъде пренесен на 85% в серийният модел, който ще притежава значително по-конвенционално оформление. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар