петък, 24 май 2024 г.

Chery възражда испанската марка EBRO и представя два SUV модела с Plug-in хибридна технология


Испанската марка EBRO е основана през 1920 година, като дъщерно дружество на Ford. През годините, тя се специализира в производството на камиони, трактори и автобуси, които стават особено популярни след втората световна война, когато производителят започва да предлага и продукти от гамата на Alfa Romeo и Jeep. В края на 70-те години Nissan става един от главните акционери, а малко след това японците изцяло придобиват испанската марка която в течение на времето остава в забвение, а от нейният завод започва да излиза продукция само с емблемите на Nissan. След оттеглянето на японската марка от страната, испанците започват да разработват собствени прототипи на състезателни машини и дори представят концепция на електрически пикап базирана на Nissan Navara 2015. През 2023 година, бе обявено възраждането на EBRO с помощта на китайският концерн Chery, който още тази година започва производството и продажбите на два хибридни - SUV модела. С този ход китайците  стъпват сериозно на европейският пазар и ще заобиколят всички рестрикции които европейската комисия е на път да наложи за китайските автомобили. 

Първият модел в гамата на възродената испанска марка ще носи името EBRO S700 и е базиран на Chery Tiggo 7 Pro. Веднага става ясно, че новият модел е дело на ребадж инженеринга и разликите в дизайна се свеждат до леко променените брони и радиаторна решетка.  EBRO S700 ще се предлага в конвенционална и  Plug-in хибридна версия. Базовият модел ще разчита на модерният 1.6 литров T-GDI агрегат с мощност 150 к.с., куплиран с DCT, двудискова трансмисия задвижваща предните колела. Plug-in хибридната модификация е оборудвана с 1.5 литров бензинов агрегат съчетан с електромотор с обща мощност от 350 к.с. Благодарение на тяговата батерия на бърда моделът може да измине до 80 км. в изцяло електрически режим. 

Вторият модел в гамата на испанската марка е моделът - S800, базиран на Chery Tiggo 8. Той ще предлага място за 7 човека и ще разполага със същата технология като тази, която намира място в по-малкият модел. За разлика от него обаче, оборудването ще е значително по-богато, като серийно на борда ще присъстват неща като: адаптивен автопилот, система за разпознаване на пътни знаци, сензор за обекти в сляпата зона на водача, асистент за поддържане движението в пътната лента и др. 

Продажбите на EBRO S700 и S800 ще стартира от края на тази година в Барселона, а продажбите ще започнат в началото на 2025 година. Цени все още не са обявени, но ако всичко върви по план марката ще предложи още интересни предложения. Трябва да припомним, че италианската марка DR,  също предлага продукти базирани на Chery, които са идентични с моделите на EBRO  в лицето на DR 6.0 и DR 7.0  с цени между 28 и 50 000 евро. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар