сряда, 6 декември 2023 г.

Официални снимки и информация за новото Suzuki Swift

 Два месеца след като видяхме предпроизводствената версия на новото поколение Suzuki Swift, сега японците представят и производственият модел който ще бъде наличен на пазара в Япония още този месец, а от пролетта на следващата година и в Европа. Както се очакваше промени в дизайна няма и за това не е изненада това, което виждаме днес. Днес обаче за първи път е разпространена официалната информация за новият Swift, който се очертава да бъде последният задвижван с ДВГ. 

Тъй като новият модел всъщност е модернизирана версия на предходното поколение, то относно механиката няма големи промени. Под капака обаче, място намира изцяло нов 3-цилиндров, 1.2 литров атмосферен мотор с мощност 82 к.с. Същият ще се предлага оборудван и с 12-волтова лека хибридна система със стартер генератор, който добавя 3 к.с. в комплект със самозареждаща се от регенеративната спирачна система литиево-йонна батерия с капацитет от 3 Ач., която е достатъчна само за подпомагане на старта в градски условия. Според производителят това допринася за икономия от близо 4%, спрямо конвенционалната версия на агрегата. Серийно  и двете версии на 3-цилиндровият мотор са куплирани с 5-степенна, механична трансмисия задвижваща предните колела. Срещу доплащане за тях е налична и изцяло нова CVT трансмисия, която е с 1.9 кг. по-лека от предходната. В Япония моделът ще се предлага и със задвижване на четирите колела благодарение на виско съединител монтиран на задния диференциал, който се задейства само в случаи на нужда. 

Интериора също е познат от предпроизводственият модел и предлага модерна обстановка макар и с аналогови инструменти пред водача. Опционално се предлага и мултимедийна система с 9-инчов тъчскрийн екран, която в по-високата си версия разполага и с навигационна система. На борда място намират и редица асистенти подпомагащи шофирането, като серийно там имат място: системата за предотвратяване на сблъсък в комплект с новата интелигентна спирачна система, система за разпознаване на пътни знаци, мониторинг за мъртва точка, както предни и задни сензори за кръстосан трафик. Адаптивният круиз контрол,  камерата за следене умората на водача и активният асистент за поддържане движението в пътното платно, който допринася за наличието на автономно шофиране от ниво 2 ще се предлагат срещу доплащане. 

Цените на новият Suzuki Swift в Япония, започват от 1 727 000 йени, което се равнява на около 12 000 долара. Имайки предвид, че Европа моделът ще бъде наличен само във версията с лека хибридна технология, то няма как да очакваме цени от под 20 000 евро.


Няма коментари:

Публикуване на коментар