сряда, 4 октомври 2023 г.

Второто поколение на Skoda Kodiak представено официално

 Един месец след като видяхме интериорите на новите Skoda Superb и Kodiaq, сега чехите разкриват официално второто поколение на своят флагмански SUV, който ще бъде наличен на пазара през 2024 година. Моделът ще се предлага във версии с два и три реда седалки и ще продължава да разчита на конвенционално задвижване с ДВГ и за първи път на хибридна технология. Според официалната информация размерите на новата Skoda Kodiaq са както следва: дължина - 4.76, ширина - 1.86 и височина - 1.66 метра с междуосие от 2.79 метра.

Под капака място ще намират както бензинови, така и дизелови агрегати съчетани предимно с 7-степенната, DSG трансмисия предаваща движението и към четирите колела в по-мощните модификации. Бензиновите версии разчитат на 1.5 и 2.0 литровите, TSI мотори с мощност от 150 и 201 к.с., като 1.5 литровият мотор е оборудван с лека хибридна система. Дизеловите версии са оборудвани с 2.0 литров мотор във версии на мощност от 150 и 193 к.с. за първи път в историята на модела е налична и Plug-in хибридна модификация оборудвана с 1.5 литровият, TSI агрегат с възможност за деактивиране на част от цилиндрите съчетан с електромотор, чиято обща мощност достига 204 к.с. Той е куплиран серийно с 6-степенна, DSG трансмисия предаваща движението само към предните колела. На борда е налична и тягова батерия с капацитет от 25.7 кВтч., благодарение на която ще могат да се изминат до 100 км. в изцяло електрически режим. 

Тъй като вече се започнахме с интериора на новите Superb и Kodiaq, няма да се спираме подробно на него. Както стана ясно, налични ще бъдат версии с 5 и 7 места, а благодарение на по-голямото с близо 6 см. междуосие вътрешното пространство е нараснало значително, както и багажното пространство което при версията с 5 места възлиза на впечатляващите 910 литра. Както се очаква от подобен клас автомобил на борда място намират редица асистенти подпомагащи шофирането, които допринасят за постигането от  ниво 2+ за автономно шофиране, което позволява управление на автомобила без ръце при скорост до 60 км/ч. Налична за модела ще бъде и опцията за дистанционно паркиране на автомобила. За пасивната безопасност се грижат серийните 9 въздушни възглавници.


Няма коментари:

Публикуване на коментар