сряда, 28 декември 2022 г.

Прототипът задвижван от проточни клетки на NanoFlowcell навлиза в своята втора фаза на развитие

 Швейцарската компания NanoFlowcell не се отказва от своят проект Quant Quantino представен преди 7 години и сега възнамерява да отвори филиал в САЩ, където  да произвежда новата версия на своят модел задвижван от bi-ION горивни клетки или по-точно проточни такива, работещи с положително зареден електролит и отрицателно зареден анолит. Тази технология все още поставена под въпрос, но така или иначе сме свидетели на развитието на модела Quantino, чието серийно производство все още не е започнало. 

Според производителят електролитът използван за работата на проточните клетки има 10 пъти по-висока енергийна плътност от тази на обикновените редокс клетки и 5 пъти по-голяма от тези на Tesla, а цената на електролитът излиза около 10 цента. 

Новата версия наречена на Quant Quantino наречена Twentyfive предлага 2+2 места и подвижен покрив, а за задвижване разчита на четири електромотора с обща мощност от 320 к.с. Информацията сочи, че с едно зареждане на резервоара чиито обем е 125 литра, могат да бъдат изминати 2000 км., но трябва да уточним, че за зареждане ще трябва да бъдат изградени специални станции, каквито все още няма. 

Каква ще е съдбата на проекта Quantino, ние ще следим с интерес, тъй като основателят на компанията Нунцио Ла Векиа, преди врече бе обвинен в опит за измама, за насърчаване на инвестиция в несъществуваща технология. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар