сряда, 21 декември 2022 г.

Екзотични: Bertone GB110

 След фалита на Bertone през 2014 година, италианското дизайнерско студио в момента е собственост на братята Мауро и жан-Франк Ричи, чиято страст към автомобилите е причина в момента легендарният производител на каросерии да чества своята 110 годишнина. По този повод  днес, бе представен моделът GB110 съкратено от Gruppo Bertone и съответно годините от основаването на компанията. Създателите мълчат относно шасито, но въпреки това не може да бъде скрита близостта с Lamborghini Huracan Evo, от който идват повечето компоненти. Дизайна като цяло е вдъхновен от спортните автомобили които студиото е проектирало за известни марки през 60-те, 70-те и 80-те години. Отличителен детайл е прозрачната част на вратите, които се отварят по подобие на крилата на пеперуда.

По отношеие на задвижването марката също е пестелива. Съобщава се за производителност от 1100 к.с., максимална скорост - 380 км/ч. и ускорение от 0 до 100 км/ч. - 2.8 литра. Интересен е факта, че агрегата на GB110 работи със синтетично гориво доставяно от Select Fuel, добито от пластмасови бутилки. 

Намеренията на компанията са да бъдат произведени 33 бройки от този модел, като все още не се съобщава кога ще бъдат доставени първите екземпляри на бъдещите клиенти, които ще трябва да се разделят с все още неизвестна сума. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар