понеделник, 26 септември 2022 г.

Производствената версия на Nikola Tre представена в Хановер

 Три години след представянето на прототипа на електрическият влекач предназначен за средни разстояния - Nikola Tre, американската компания представи и производственият модел. Дизайна на екстериора леко се различава от този на прототипа показан преди три години, но само в леки детайли свързани с декоративното оформление на кабината. 

Интериорът е останал същият, като главен акцент е останал собствено разработената от Nikola инфоразвлекателна система, която съчетава и всички контролни функции на системите на влекача. Впечатление прави отпадането на дигиталните огледала, които са отстъпили своето място на конвенционални такива. Най-вероятно в по-късен етап марката ще предлага тази система срещу доплащане. 

Както знаем Nikola Tre е базиран на платформата от Iveco S-Way, пригодена да приюти електрическо задвижване и пакет от 9 батерии с общ капацитет от 758 кВтч. Според информацията автономията на модела възлиза на около 500 км. в зависимост от условията на експлоатация, а времето за зареждане между 10 и 90%, възлиза на 1 час и 40 минути. Мощността на електромоторите задвижваща задната ос възлиза на 652 к.с. В по-късен етап марката ще предложи и водородна версия в конфигурация на осите - 6х2, която ще разполага с резервоари за водород с капацитет от 70кг., които могат да бъдат заредени за 20 минути с посочена автономия до 800 км. 

Продажбите на електрическият Nikola Tre в Европа ще стартира от следващата година, а производството на италианско-американският модел ще се осъществява в Германия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар