петък, 16 септември 2022 г.

Dacia Manifesto Concept е електрически офроудър за къмпингуване на открито

 Dacia изненадва своите фенове с офроуд концепцията наречена Manifesto, която по всичко личи е далеч от серийно производство. Въпреки това марката уверява, че някои от технологиите които намират място в нея ще бъдат пренесени в серийните модели макар и да не става ясно, кои точно ще са те. 

Електрическото бъги привлича внимание със своите огромни - безвъздушни гуми, пригодени за всякакви терени, чиито живот ще бъде равностоен на самият автомобил. Впечатление прави и симетричните предни и задни светлини с LED технология, като в предният край е монтиран прожектор, който освен за дълги светлини служи и за фенер, тъй като може да бъде демонтиран от купето. Най-голяма вероятност да видим в сериен модел има новият материал от който са изградени панелите на купето. Той е съдържа - 20%, рециклирана пластмаса и е наречен Starkle, като спокойно може да бъде използван за калниците и вратите на бъдещите модели на марката. 

Интериора е напълно водоустойчиво изградено от обработен корк, а липсата на каквито и да е прозорци позволява на пътниците да изпитат една съвсем нова и екстремна обстановка. Внимание заслужават и седалките с интегрирани спални чували. Пред водача място намира малък дисплей за най-важната информация, а всички останали функции се управляват от смартфона на водача, чрез нова версия на системата за свързаност "Brinq-Your-Own- Device", чиято настояща версия се използва в сегашните модели на марката. не на последно място трябва да споменем и волана с интегрирани тъчпадове, чрез които се управляват функциите на менюто на бордовият компютър, светлините и др. 

Марката не споделя подробности относно задвижването, но става ясно, че задвижването се осъществява от два електромотора позиционирани съответно на предния и задния мост. Практично е решението за сменяема батерия с интегрирани изходи за зареждане, чрез които могат да бъдат захранвани различни електроуреди в къмпинговият лагер докато автомобилът не се използва. Озвучителната система от своя страна е снабдена с кондензатор, който съхранява достатъчно количество ток за да озвучава лагера дори, когато батерията на електрическото бъги не е на мястото си. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар