петък, 23 август 2024 г.

Екзотични: Tuthill GT One

 

На пръв поглед Tuthill GT One изглежда като класически спортен автомобил от 90-те. Изчистените линии, големите въздухозаборници и масивната задна част създават впечатление за сила и агресия. Но ако се вгледате по-внимателно, ще забележите детайли, които издават съвременния му произход. Карбоновата каросерия, LED фаровете и големите джанти са само част от модерните технологии, които са вградени в този автомобил. GT One е направен с почит към пистовото Porsche GT 1 от 90-те години, от което бяха произведени 25 екземпляра за цивилна употреба заради правилата на хомологация. Tuthill GT One е създаден от нулата, а за дизайна е отговорен Флориан Флатау, работил за Audi, Singer r Lucid.  Оригиналното шаси е с двойно напречно окачване отпред и отзад, а тялото до голяма степен е изработено от въглеродни влакна, което допринася за общото тегло на модела от едва 1200 кг. 

Обстановката в интериора те кара да се чувстваш като пилот на състезателен автомобил. Всичко е фокусирано върху шофирането. Седалките са оформени така, че да те държат здраво на място дори при най-резките завои, а воланът е дебел и удобен за хващане. Бутоните и превключвателите са разположени интуитивно, така че да можеш да ги намериш и използваш без да откъсваш поглед от пътя. Макар интериорът да е изключително функционален, той не е лишен от лукс. Качествените материали и прецизната изработка създават усещане за изключителност. Пред водача място намира цифров инструментален панел, но моделът е лишен от модерна инфо-развлекателна система. 

В задната част на GT One се крие сърцето на автомобила – атмосферният 4.0-литров, 6-цилиндров двигател. Този двигател е истинска поема за силата и звука. С всеки оборот на коляновия вал той издава дълбок, гърлен рев, който те кара да настръхнеш. Мощността от 500 к.с. се предава на задните колела посредством прецизна механична скоростна кутия, която ти позволява да почувстваш всяка промяна в оборотите на двигателя. Въпреки че е атмосферен, двигателят разполага с всички съвременни технологии, които го правят екологично чист и икономичен. Предвидена е и версия с принудително пънене на цилиндрите, чиято мощност възлиза на 600 к.с., куплиран с 7-степенна, PDK. 

Производителят все още мълчи относно динамичните характеристики на модела, но за нас е ясно, че Tuthill GT One е автомобил, който ще остави незабравими спомени. Това е кола, която ще те кара да се усмихваш всеки път, когато я караш. Ако търсиш автомобил, който да те извади от рутината и да ти покаже какво означава истинското шофиране, тогава Tuthill GT One е точно това, което ти трябва. От него ще бъдат произведени само 22 екземпляра, като цени за сега не се споменават. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар