четвъртък, 23 май 2024 г.

Mercedes-AMG PureSpeed Concept става реалност още следващата година в ограничен тираж от 250 бройки

 

Преди две години когато Mercedes обяви, че става ексклузивна, премиум марка с нова идентичност разбрахме, че в бъдещите нейни планове влиза и наличието на ексклузивна линия със специални модели насочени към подбрани клиенти която ще носи името Mythos. Ето, че сега пред нас е концепцията Mercedes-AMG PureSpeed, която бе представена официално в Монако, часове преди старта за надпреварата на F1 където по традиция се събират най-заклетите и платежоспособни автомобилни фенове. 

Още от пръв поглед става ясно, че концепцията PureSpeed е базирана на Mercedes -AMG SL63 S E Perfomance, но разполага със силно радикален дизайн с препратки към легендарните състезателни автомобили на марката. Производителят побърза да уточни, че още следващата година ще видим и производствената версия на концепцията, която ще бъде предложена в лимитирана серия от 250 автомобила. Можем да бъдем сигурни, че те вече са разпродадени въпреки, че компанията все още не е обявила неговата цена. Имайки предвид обаче, че цената на представеният през 2008 година Mercedes SLR Stirling Moss възлизаше на 750 000 евро, то можем да предположим, че новият ексклузивен модел на марката лесно може да надмине този ценови праг. 

По отношение на дизайна, веднага прави впечатление липсата на предно стъкло и наличието на централна греда заместваща А-колоната, която е разновидност на системата за безопасност HALO налична в болидите на F1, която доказа своята ефективност при инцидента преди три години с Грожан. Задължителен аксесоар са и двете аеродинамично оптимизирани каски боядисани в специални цветове, които пасажерите задължително трябва да носят по време на управление на автомобила. Предната част на концепцията е със силно променен дизайн, където липсва характерната за моделите на AMG радиаторна решетка. Зад седалките наблюдаваме наличието на две арки, които също са част от конструкцията за безопасност на пасажерите. Впечатление правят и специално проектираните джанти с аеродинамични рефлектори изработени от карбон, които имат за цел да подобрят аеродинамиката на модела. 

По отношение на механиката производителят категорично отказва да даде информация. Интериорът също не е разкрит официално, но става ясно, че ще предлага допълнителни карбонови акценти и специално проектиран от партньора на състезателният отбор на марката в лицето на IWC,  часовник на арматурното табло. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар