четвъртък, 15 юни 2023 г.

Mercedes Vision One-Eleven Concept визуализира богатото минало на компания с поглед към бъдещето


Богатата история на марката е една от причините, тя да е една от пионерите в използването на нови технологии преди своите конкуренти. Сега с нейните следи от миналото и с поглед към близкото бъдеще, Mercedes представя концепцията Vision One-Eleven, която отдава почит към прототипа представен от марката през 70-те години на миналия век наречен - С111. 

Новата концепция, не е просто безсмислен шоукар имащ за цел да привлича погледи и да събира лайкове в интернет. Това е напълно действащ електрически задвижван модел, който освен с прекрасният си органичен дизайн с лястовичи врати и място за двама, представя и нова технология относно задвижването, която би трябвало да влезе в масова употреба в близките 10 години. Новото тук са аксиалните електромотори, които са с 1/3 по-компактни от нормалните радиални електромотори и съответно по-леки, като същевременно предоставят същата мощност. Те са разработени от английската компания Yasa, която е собственост на Mercedes. Другата новост намираща място в концепцията е батерията с цилиндрични клетки и течно охлаждане, чиито параметри не се съобщават. Като цяло производителят не дава каквато и да е информация относно мощност или автономия. 

Интериора на Mercedes Vision One-Eleven Concept, напълно кореспондира с екстериора вдъхновен от спортните болиди от края на 60-те и 70-те години. В купето цари ретро-футуристичен стил с две сребърни интегрирани седалки напомнящи декора на космически кораб. Цифровият дисплей разположен от край до край на таблото също е в ретро стил с пикселовова графика, а за да се потопите в съвременните цифрови технологии са налични очила с добавена реалност Magic Leap 2, които превръщат цялата кабина в потребителски интерфейс и дори ви позволяват да виждате през А-колоните и вратите. 

Ясно е, че концепцията ще остане само в един екземпляр и никой няма да може да я притежава, но за сметка на това марката предлага нова линия от аксесоари, която ще бъде налична за продажба в нейните представителства. Специално разработените чанти, кейсове за телефон, шапка, очила и т.н. ще ви позволят индиректно да се докоснете до духа на концептуалният Mercedes Vision One-Eleven. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар