петък, 20 май 2022 г.

Nissan Sakura EV и Mitsubishi eK X EV са първите електрически "kei" модели

 Nissan и Mitsubishi, представиха първите електрически "kei" модели в Япония. Двата модела са разработени съвместно и се явяват като наследници на Nissan Dayz и Mitsubishi EK Wagon. Именно тези два модела станаха причина за сливането на двете компании, тъй като регулаторните органи в Япония, заведоха дело срещу тях за нерегламентирани нива на вредните емисии. Mitsubishi от своя страна не можеше да поеме сама наложените глоби и бе принудена да се слее с Nissan. 

Nissan Sakura EV и Mitsubishi eK X EV споделят същата платформа със споменатите модели и ще се предлагат успоредно със своите конвенционални събратя. Електрическите версии се различават чувствително една от друга, като освен външно разполагат и с изцяло различни интериори. Серийно и двата модела са оборудвани с 7-инчов, цифров инструментален панел пред водача и 9-инчова мултимедийна система. При по-внимателно вглеждане обаче проличава, че Mitsubishi са пренесли интериора наготово от EK Wagon с леки корекции. 

Задвижването и на двата модела е еднакво. Електромоторът с мощност 64 к.с. , който идва директно от Nissan Note e-POWER, където е позициониран на задната ос. Водачът разполага с три режима на управление: Eco, Standart и Sport, както и така нареченията e-Pedal, чрез който можете да шофирате без помощта на спирачката. Моделът на Mitsubishi е оборудван с контрол за сцеплението - Grip Control, който подобрява така наречените офроуд качества. Тяговата батерия пък идва от базовият Nissan Leaf с капацитет от 20 кВтч., която осигурява автономия от 180 км., при максимална скорост от 130 км/ч. Презареждането на батерията в домашни условия отнема до 8 часа, а чрез бързозарядна станция времето за зареждане от 10 до 80%, се свежда до 40 минути. 

Цените на Nissan Sakura EV и Mitsubishi eK X EV стартират от 18 200$, за модела на Mitsubishi и 18 700$, съответно за предложението на Mitsubishi. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар