сряда, 20 април 2022 г.

Lexus RZ 450e дебютира, като първият изцяло електрически модел на марката

 Производствената версия на Lexus RZ 450e Concept, бе представена днес и става първият изцяло електрически модел на японската премиум марка, който споделя платформата от своите братовчеди Toyota bZ4X и Subaru Solterra. Моделът на Lexus обаче разполага с напълно различен дизайн на екстериора и интериора и го характеризира като премиум SUV, спрямо своите събратя. Като цяло дизайна на Lexus RZ 450e е пренесен почти на 100%, от концептуалният модел което ни обнадеждава, че дизайна от останалите концепции  представени в края на миналата година, също ще бъде пренесен почти без промени в серийните модели. 

За да бъде още по-различен Lexus RX 450e, разполага с два електромотора задвижващи четирите колела с обща мощност 313 к.с. Според информацията ускорението от място до - 100 км/ч, става за 5.6 секунди, а максималната скорост е ограничена на 160 км/ч. Това подпомага достигането на автономия от 450 км., които са осигурени от батерия с капацитет 71.4 кВтч. В този модел премиера прави и новото задвижване на четирите колела наречено Direct4, което е разработено съвместно с инженерите на Subaru и може да прехвърля въртящият момент от 0 до 100%, на предната или задната ос. 

Интериора прави впечатление с първокласни материали и дигиталния кокпит - Lexus Tazuna, комбиниращ цифров инструментален панел пред водача и централно разположен 14-инчов дисплей за мултимедийната система. Ефекта се допълва и от опционалната кормилна система без твърда връзка към колелата, снабдена с нетипичен волан наподобяващ самолетен щурвал наречен "One-motion grip". Същата е налична и за модела на Toyota. серийното оборудване включва подобреният пакет за асистенция на шофирането Safety System + 3.0 с подобрени функции, която не позволява да се отвори врата, когато на близост има движещо се превозно средство. Панорамният самозатъмняващ се, отваряем покрив също влиза в базовото обзавеждане, както и лъчистото отопление на предните седалки, които допринасят за пестенето на енергия. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар