неделя, 5 септември 2021 г.

ACM City One е немското предложение за градски електромобил

Поредната електрическа глупост се задава на пазара, но този път тя идва от Германия. Немският стартъп ACM, предлага своето виждане за бюджетен модел наречен - City One, който ще бъде показан пред публика по време на автосалона в Мюнхен. Разработен съвместно с Magna, четириместният модел разполага с модулна кабина с четири врати, която лесно може да се трансформира от пътническа в товарна версия. Интересна е възможността батериите да бъдат сменяни за минути, вместо да бъдат дозареждани, което би трябвало да става на определи пунктови разпространи в големите градове. 



Батериите са четири на брой, разположени в багажника с дизайн на куфар, като всяка една тежи около 5-7кг. и е с капацитет от 2.5кВтч. При тяхната подмяна за 3 минути, могат да бъдат осигурени допълнителни 80-100км. пробег. Все пак моделът разполага с главна батерия с капацитет от 14кВтч., която може да бъде зареждана от електрическата мрежа в комплект с модулните батерии в рамките на 5 до 8 часа. В този случай автономията на модела е 240км., а срещу доплащане производителят предлага и допълнителна батерия монтирана на покрива, която осигурява още 120км. пробег. За задвижване ACM City One, разчита на електромотор с мощност 34 к.с., задвижващ предните колела, който може да ускори модела до 110 км/ч. 


Интериорът е спартански с изобилие на твърда пластмаса, но разполага с 12-инчов екран монтиран централно за навигацията и тайминг системата, чрез която можете да следите в реално време състоянието на батериите и оставащите за изминаване километри. Електрическите предни стъкла, централното заключване, предните въздушни възглавници и парното са част от серийно оборудване, а срещу доплащане ще се предлага задна врата с вграден 40-инчов екран, на който могат да бъдат изобразяване реклами благодарение на което може да получавате известни дивиденти от рекламодатели, като безплатно електричество за батериите достъпно на отделни упоменати зарядни станции. 


Производителят съобщава, че към момента са направени над 200 000 поръчки за този модел, предимно от кооперативни клиенти, но изрично съобщава, че City One ще се предлага и на частни клиенти с цени между 10 и 15 000 евро. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар