сряда, 3 март 2021 г.

Volvo C40 Recharge е първият изцяло електрически модел на марката

 Шведите изненадващо представят купеобразна версия на своя компактен SUV модел - Volvo XC40. След като стана ясно, че до 2030 година гамата на марката ще бъде изцяло електрическа, то не ни изненадва факта, че новото Volvo C40 Recharge се задвижва само чрез електроенергия. Това става възможно благодарение на CMA платформата, която ято марката представи преди няколко години. 


За задвижване първият изцяло електрически модел на марката разчита на два електромотора позиционирани съответно на предния и заден мост с обща мощност от 402к.с., съчетани с батерия с капацитет от 78кВтч, която според производителят е достатъчна да осигури автономия от 420км. Зареждането от 10 до 80%., чрез бързозарядна станция ще се случва за 40 минути. Системата е изцяло идентична с тази на електрическата версия на ХС40, но новият модел разполага с 20км. по-голяма автономия. Според официалната информация ускорението от 0 до 100км/ч. става за 4.9 секунди, като максималната скорост, както при всички останали модели на марката е електронно ограничена на 180км/ч. В по-късен етап се предвижда и версия с един електромотор и мощност от 240 к.с., който ще бъде позициониран на предната или задната ос в зависимост от версията. Батерията ще бъде с по-малък капацитет, а автономията ще достига 400 км. 


Интериорът е идентичен с този на ХС40 с цифров инструментален панел пред водача и 12.5-инчов дисплей за инфотайнмънт системата разработена съвместно с Google. На бърда съответно ще присъстват всички най-нови системи за сигурност и асистенти за подпомагане на шофирането, а материалът за изработка на седалките и тапицериите може да бъде само плат или изкуствена кожа. Багажното пространство възлиза на 431 литра, но в предната част се намира допълнително отделение с вместимост 31 литра. 


Цени все още не са обявени, но става ясно, че продажбата на Volvo C40 Recharge в Европа ще стартира от края на годината, като производството на модела ще се осъществява в Гент-Белгия. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар