четвъртък, 25 януари 2024 г.

Новото поколение на Volvo VN поставя нови стандарти при влекачите в Америка

 Шведската компания представи новото поколение на своето моделно семейство влекачи Volvo VN, което ще се предлага в четири модификации и 6 конфигурации на кабината. Видимо моделът е претърпял значителни подобрения, като голямо внимание е обърнато на аеродинамиката. Новото Volvo VN е основано върху платформата на предходното поколение, но като цяло 90% от детайлите на камиона са изцяло нови и реално това е модел построен от нулата. 

За задвижване Volvo VN ще разчита на новия -13.0 литров, 6-цилиндров турбо дизел който ще се предлага във версии на мощност от 405 до 500 к.с. Той е куплиран серийно с модифицираната I-Shift роботизирана трансмисия, чиято бързина на смяна на предавките е намалена с 30%. Новост е наличието на 24-волтовата електрическа инсталация, което не е специфично за камионите отвъд океана. В последствие ще бъде представена и изцяло електрическа версия на модела, както и модификация задвижвана с водород. Целта на марката е до 2040 година, тя да предлага на американският пазар само модели с нулеви емисии. 

Интериорът е напълно нов, но издържан в типичният американски стил. Налични разбира се на борда са най-новите технологии, а пред водача място намира цифров инструментален панел. Инфотейнмънт системата е с по-голям екран и е свързана постоянно с интернет, а на разположение на водача е и автономна система за шофиране от ниво 2+. Срещу доплащане влекачът може да се оборудва с въздушно окачване на кабината, което подобрява значително комфорта в кабината. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар