петък, 3 ноември 2023 г.

Четвъртото поколение на Skoda Superb е на път да изпрати Volkswagen Passat в забвение

 Логичното развитие на Skoda Superb, превръща модела в екзекутор на Volkswagen Passat още повече, че немският флагман вече се предлага само като комби. Новото поколение на чешкият модел влиза в своята четвърта генерация с високо вдигната глава и предлага разнообразна гама от задвижвания  с бензин и дизелови агрегати оборудвани с 48-волтова лека хибридна технология, както и Plug-in хибридна версия. Дизайнът е издържан в еволюционен стил, който се вписва отлично както при лифтбека, така и при комби версията. Работата в аеродинамичната тръба е дала своите резултати, тъй като челното въздушно съпротивление е сведено до 0,23. Размерите са нараснали и сега общата с дължина възлиза на 4.91 метра, но междуосието остава без промяна спрямо това на предходният модел. 

Интериора също има какво да покаже, но той не е изненада за нас, тъй като се запознахме с него преди малко повече от два месеца (Skoda разскри интериора на новите Superb и Kodiaq). Следвайки модерните тенденции, текстилните материи са изработени от 100% рециклиран полиестер, а традиционната кожена тапицерия е заменена от веган кожа в чиито процес на обработка са включени кафени зърна и отпадъчни води от обработката на маслини. Увеличените размери на купето  допринасят за обширното пространство за возещите се, които се радват на увеличено пространство за главите. Не е за пренебрегване и  багажното пространство, което сега  възлиза на 645 литра при лифтбек версията и 690 литра ри комби модела, което е без аналог в този клас. 

По подобие на Skoda Kodiak, под капака на Superb място ще намират 1.5 и 2.0 литрови, турбо бензинов мотори чиято мощност тук възлиза на 150, 204 и 265 к.с. Дизеловите версии са оборудвани с 2.0 литровия агрегат във версия на мощност от 150 и 193 к.с. Всички агрегати са куплирани серийно с 7-степенната, DSG трансмисия задвижваща предните или четирите колела в зависимост от версията. За хибридната PHEV модификация с 1.5 литров, бензинов мотор и електромотор с обща мощност от 204 к.с. е налична 6-степенна, DSG трансмисия задвижваща само предните колела. Налична за нея е тягова батерия с капацитет 25.7 кВтч., която позволява да бъдат изминати до 100 км. в изцяло електрически режим. Срещу доплащане чешкият модел ще се възползва от DCC Plus окачването  от Passat с адаптивни амортисьори оборудвани с два клапана, което повишава комфорта на возене. 

Продажбите на четвъртото поколение Skoda Superb ще стартират през пролетта на следващата година, когато моделът ще чества своята 90 годишнина.  За първи път производството на Sueprb, няма да се осъществява в Чехия, а в Словакия и ще споделя една поточна линия с VW Passat. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар