сряда, 12 юли 2023 г.

Caterham Project V Concept демонстрира бъдещето на компанията

 Catеrham е на път да пренапише своята история с първият си изцяло нов модел от 1974 година на сам, от когато е основана марката. Моделът носи името  Project V и за сега е със статута на концептуален модел, но производителят съобщава, че възнамерява да представи производствената версия на модела, най-късно до 2026 година и то с цена под 100 000 евро към сегашното ценово положение. Caterham Project V Concept е електрически спортен автомобил, който ще предлага място за 3 или 4 човека в зависимост от модификацията с дизайн, който не кореспондира по никакъв начин с досегашните модели на марката. Важна подробност е, че моделът е дело на Антъни Джанарели, който стой зад представеният преди 8 години Jannarelly Automotive Design-1 Roadster. За това не е изненада, че дизайнът на концепцията която виждаме днес съчетава модерният стил, класическа изтънченост и ДНК-то на компанията. 

Купето е изработено от въглеродни сплави с рама от алуминии и предлага място на пасажерите в конфигурация 2+1 или 2+2 места. В следствие на използването на екзотичните материали и спортното окачване с двойни носачи, допринасят за изключителното ниско за електромобил общо тегло, което възлиза на 1190 кг. Интериора е опростен до максимум с цифров инструментариум пред водача за най-важната информация и  инфотайнмънт система с 9-инчов дисплей. 

За задвижване Project V, разчита на електромотор с мощност 272 к.с., позициониран на задният мост и задвижващ съответно задните колела. Захранването се осъществява от литиево-йонна батерия с капацитет 55 кВтч., която може да бъде заредена от 20 до 80% в рамките на 15 минути от бързозарядна станция с мощност 150 кВт. Според информацията ускорението до 100 км/ч., става за по-малко от 4 секунди, а максималната скорост която може да бъде постигната е 230 км/ч. Съобщава се още, доста амбициозна автономия която възилза на 400 км., но най-вероятно те ще бъдат доближени единствено в градски условия на движение с минимум включени консуматори. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар