петък, 5 ноември 2021 г.

Toyota Aygo X ще се произвежда в Чехия

 Японците представиха първите официални снимки на производствената версия на Toyota Aygo X Prologue Concept, чиито продажби трябва да започнат от началото на следващата година. Според японците, това е бъдещето на субкомпактният клас и за разлика от повече производители, включително и дългогошният им партньор в производството на именно такива модели в лицето на PSA, те не се отказват от този сегмент. 


За да оправдае покачващите се цени свързани с налагането на новите емисионни стандарти и задължителните електронни системи, които трябва да бъдат налични в съвременните автомобили, компанията представя наследника на Toyota Aygo, като градски кросоувър модел. За съжаление няма да видим наследници на Peugeot 108  и Citroen C1, които пък от своя страна предвидиха бъдещето в този сегмент още през 2014 година, когато представиха концепцията Citroen C1 Urban Ride Concept, но така или иначе благодарение на този факт новата Toyota Aygo X, която ще се произвежда в Чехия ще има още по-големи шансове за пазарен успех, тъй като реално за момента е без пряка конкуренция. 


Toyota Aygo X е построена върху новата модулна TNGA-B платформа на концерна, като предлага достатъчно пространство в интериора въпреки компактните си размери. Моделът е разработен в европейският филиал на компанията и е съобразен с изискванията на европейските купувачи въпреки, че най-вероятно ще се предлага и на пазарите в световен мащаб. 

За задвижване Toyota Aygo X ще разчита на 3-цилиндров мотор с работен обем от 1.0 литра и мощност от 72 к.с., който ще задвижва само предните колела, чрез 5-степенна, механична трансмисия. Срещу доплащане ще се предлага новата S-CVT трансмисия. 

Дължината на Toyota Aygo X възлиза на 3.70 метра, а ширината на 1.74 метра, което гарантира, че освен задоволителното вътрешно пространство моделът ще предлага и достатъчно място за багаж, което възлиза на 231 литра, което е с 60 литра повече от това в настоящата Toyota Aygo. Интериорът като цяло не предлага изненади и е издържан в типичният стил за моделите на марката, като предлага всичко най-необходими без излишни отклонения. Пред водача място намира комбиниран инструментален панел с малък - TFT дисплей, а на централната конзола е разположен 9-инчов екран за инфотайнмънт системата. Стандартно за модела ще се предлага пакета за безопасност Toyota Safety Sense, която включва системата за предотвраняване на сблъсък разпознаваща пешеходци, адаптивен круиз контрол и асистент за поддържане движението в пътната лента. Климатичната инсталация също е серийна за модела, но за платненият покрив, клиентите ще трябва да се разделят с известна сума. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар