четвъртък, 25 ноември 2021 г.

Mullen Five е електрически SUV от САЩ с автономия от над 500 км.

По време на автосалона в Лос Анджелис, бе показан нов електрически SUV модел, който ще бъде наличен на пазара от края на следващата година. Той е дело на марката Mullen, която предлага електрически задвижвани превозни средства в САЩ, от 2007 година. От няколко години марката води преговори с китайската Qiantu Motors, за сглобяването на модела Qiantu K50 и неговото разпространение в САЩ, но така или иначе този проект не е финализиран. Сега обаче, американците представят прототип на собствен модел разработен от нулата под името Mullen Five. Това е електрически SUV с модерната в момента купеобразна форма предлагащ място за четири човека. 

Според информацията моделът се задвижва от два електромотора, чиято мощност не се съобщава и батерия вградена в пода на модела с капацитет от 95 кВтч. Посочената автономия е 520 км., което е отлично постижение имайки предвид, че посоченото ускорение от 0 до 100 км/ч. е 3.2 секунди, а максималната скорост ограничена на 250 км. Производителят съобщава още, че батерията може да бъде заредена от до 80%, от бързозарядна станция само за 20 минути, което е достатъчна за изминаването на 400 км. В по-късен етап, марката ще предложи екстремна версия на модела, чиято максимална скорост ще бъде 320 км/ч. и ще ускорява до 100 км/ч. от място за 1.9 секунди. 

Интериора предлага обичайната обстановка за този клас модели с минималистична обстановка, цифров инструментален панел и свободно стоящ широкоекранен дисплей за инфотайнмънт системата, чрез който се управляват и всички функции на автомобила. Серийно на борда място намира автономна система за шофиране от 2-ро ниво и система за потискане на шума, която осигурява тиха и спокойна атмосфера. 

Производството на Mullen Five ще стартира в края на 2023 година, а продажбите в САЩ ще започнат от пролетта на 2024 година. Марката е започнала да събира поръчки с депозит от 100 долара, като за момента над 20 000 човека са заявили желание да притежават този модел, чиято цена ще стартира от 55 000 долара. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар