събота, 6 януари 2018 г.

Класики: Alfa Romeo 8C Competizione / Spider

Безспорен факт е, че Alfa Romeo 8C Competizione, е най-редкия модел в новата история на марката. Представен през 2007 година в ограничена серия от 500 бройки, той буквално се разпродава за броени часове, като цените започват от над 160 000 евро. Към днешна дата екземпляр от този модел не може да се намери за по-малко от 250 000 евро. 
Всъщност моделът е базиран на остаряващото вече Maserati 3200 GT и дори се произвежда на същата поточна линия. Двигателят обаче идва директно от фабриката на Ferrari. Той е V8-цилиндров с работен обем от 4.7 литра и мощност от 450к.с,. способни да ускорят тежащото 1585 кг.,  двуместно купе до 100км/ч от място за - 4.2 секунди, като максималната скорост посочена от производителя е - 292км/ч. Скоростната кутия е 6-степенна, автоматична, разположена непосредствено на задния мост за по-добро разпределение на масите върху двете оси, но в същото време това не пречи моделът да търпи критики относно поведението на пътя, както и возията. 
След пазарният успех на купето, през 2008 година е представена и плануваната и вече разпродадена открита версия наречена Spider. Тялото също е произведено от карбонови сплави но поради увеличените зони за сигурност общото тегло е увеличено с близо 100 кг., а цената с около 50 000 евро. Това обаче не пречи на модела да бъде разпродаден за един ден, въпреки финансовата криза, която върлува по това време.  
Като слабост до някъде може да се определи интериорът на модела, който не е в контраст с великолепният дизайн на екстериора. централната конзола е изработена от цяло парче алуминии, което в суров вид тежи 160 килограма, но в готов вид общото тегло е едва 6 кг. Карбоновите елементи и скъпите кожи не липсват, а оборудването е богато.



Няма коментари:

Публикуване на коментар